Nyt fra Færøerne uge 36

Nyt fra Færøerne uge 36

Rederiet Vardin, kommenterer de høje makrelpriser i Norge.
Rederiet Vardin i Gøtu, der repræsenterer nogle af de største færøske fiskefartøjer, kommenterer på egen hjemmeside det høje norske prisniveau for makrel.

Den 5. september noterer rederiet, at den norske salgsorganisation Sildesalgslaget omsætter makrel til priser, der svarer til 13,25-14,40 d.kr.

Vardin oplyser, at prisen er omkring det dobbelte af prisniveauet på Færøerne. Rederiet mener grunden ligger i det faktum, at makrellen nu er blevet fed, hvor den tidligere på sæsonen var mager.

Derudover oplyser Vardin, at fiskene grundet ovennævnte kvalitetsforskel, afhændes til forskellige markeder. Færøsk makrel sælges overvejende til det afrikanske marked. Mens nordmændene afskiber til Japan og en række europæiske lande.

Makrel produktion på Vestmanna:
Jupiter landede tidligt på ugen 900 tons makrel på Kollefjord. Makrellen blev på bil kørt videre til Vestmanna, hvor fisken blev skåret på virksomheden Atlantis. Det er fabrikkens første produktion, efter at være købt fra konkursboet fra Faroe Seafood.

Kollefjord:
Torsdag aften ankom Jupiter atter til Kollefjord, denne gang med 1000 tons makrel. Fangsten blev leveret til Faroe Pelagic.

Store makrel: Fagraberg landede 550 tons makrel med en gennemsnitsvægt på 490 gram. Ud over det var store fisk, glæder besætningen sig også over, at fangsten blev taget et meget kort slæb.

Klaksvik:
Not/Trawleren Næraberg hjemme igen; Fartøjet er hjemme igen med ca. 1800 tons makrel og sild, som leveres til Norðhavnini í Klaksvík. Næraberg har fisket siden d. 24. august. Al fisken er rundfrosset.

Hvalba:
Hamranes og Breiðanes landede fredag i Hvalba. Partrawlerne har fisket siden den 30. august, og landede tilsammen 19 tons, med en samlet værdi af 288.t.kr. En betydelig del af fangsten bestod af torsk.

Runavik:
Heykurg &Falkur landede fredag 14,5 tons i Runavík. Partrawlerne har været på havet omkring en uge, og havde mest helt med torskefiskeriet.

Skotland:
Havbúgvin landede 90.000 pund i Scrabster, Skotland. Fangsten er taget i farvandet øst for Færøerne og bestod overvejende af blålange, som koster 14-15 kr/kg. Derudover er der også fanget torsk, brosme og kuller.

Sørvági:
Trawleren Skálafossur landede mandag 35.000 pund i Sørvági. Størsteparten bestod af sej, som blev handlet til 12 kr./kg. Lastens samlede værdi er opgjort til knap 88 t.kr.
Lineskibet Sandshavið landede 140.000 pund i Sørvági. Lineskibet har på denne rejse fisket i området syd for Island – på samme måde, som skibet har gjort en del gange i indeværende år.

Stapin tilbage fra Islandsk farvand. Lineskibet har haft en god tur med en fangst på 130.000 pund, hvoraf det meste var blålange og kalve. Lastens værdi: 206 t.kr.

Fra farvandet syd for Island meldes generelt om godt fiskeri. Lineskibene Jákup B og Kvikk fisker i øjeblikket i området – og de melder begge om godt fiskeri. Tidligere har fartøjerne ofte fisket i norsk område, men grundet manglende fiskeriaftale, er linefartøjerne nu stærkt afhængige af farvandet mellem Færøerne og Island. Kvikk og Jákup B har begge hjemmehavn i Klaksvík.