DTU-projekt skal lave invasiv art om til fiskefars
Det er den nu meget udbredte sortmundet kutling, der med sit store brede hoved og kæmpe brystfinner, der nu er i søgelyset i et DTU projekt, der har til formål at lave denne uønskede art om til velsmagende fiskefars

DTU-projekt skal lave invasiv art om til fiskefars

Det er den nu meget udbredte sortmundet kutling, der med sit store brede hoved og kæmpe brystfinner, der nu er i søgelyset i et DTU projekt, der har til formål at lave denne uønskede art om til velsmagende fiskefars og fiskefrikadeller for dermed at blive udnyttet kommercielt.

 

Sortmundet kutling er ellers ikke hjemmehørende i Danmark, skriver DTU og forklarer, at den istedet med stor sandsynlighed er ført ind i Danmark via ballasttankene og derefter har invaderet de kystnære områder i Danmark i sådan en grad, at der nu er op til fire fisk pr. kvadratmeter.

 

Arten stammer oprindeligt fra Sortehavet og det Kaspiske Hav, og blev i 1990 for første gang observeret i Østersøen omkring Polen, hvorfra den lynhurtigt har bredt sig op til de danske kyster.

 

If you can´t beat them – eat them
Udbredelsen af denne invasive art skal bremses og i den anledning har DTU et projekt kørende med fiskeindustrien, hvor man ønsker at gøre det til en god forretning for fiskerne, at fange fisken og leverer den til fiskeindustrien, der så laver fiskefars af den sortmundet kutling. Den ser forfærdelig ud, men smager heldigvis fantastisk.

 

Mange forsøg er tidligere blevet gjort, for at komme den lille invasive art til livs, indtil videre dog uden held. Men fiskefars-idéen kan måske lykkedes, for her er det ikke udseende der tæller, men istedet smagen. Så i fremtiden kan vi måske, på restauranter og caféer, opleve friske fiskefrikadeller lavet af fars fra den invasive art Sortmundet kutling.

 

Se DTU videoen omkring den sortmundet kutling her

 

Du kan læse meget mere om den invasive art Sortmundet kutling på fiskepleje.dk her