For godt en uge siden blev finalen i den danske udtagelse til Bocuse d’Or – verdens største og mest prestigefyldte kokkekonkurrence – afholdt under Madens Folkemøde. Her spillede opdrættede fisk og skaldyr fra dansk akvakultur en hovedrolle i konkurrencen.
I den første ret brugte deltagerne sandart fra AquaPri og blåmuslinger og østers fra Fiskerikajen. Det var første gang, at alle deltagere fik adgang til så højkvalitets fisk fra akvakultur – både under træningen og selve konkurrencen.
Dommerpanelet bestod af nogle af Danmarks dygtigste kokke, og den opdrættede sandart fik stor ros. »Den danske sandart smager fantastisk og er virkelig en fornøjelse at arbejde med i køkkenet,« sagde Francis Cardenau, en af Danmarks mest anerkendte kokke.
Akvakultur og innovation i verdensklasse
AquaPri, der opdrætter sandart, blev særligt fremhævet for deres indsats. René Christensen, direktør i DAPO (Danske Akvakulturproducenter), udtalte, »Sandart er en helt særlig fisk, både fordi den er svær at opdrætte og fordi den har stor værdi i gourmetverdenen. AquaPri har virkelig løftet niveauet og skabt noget, der kan måle sig med det bedste i verden.«
Vinderen: Christian Wellendorf
Tre dygtige kokke dystede i konkurrencen, hvor de skulle forvandle sandart, østers og kylling til kunstværker på tallerkenen – under stort tidspres og nøje bedømmelse.
Vinderen blev Christian Wellendorf, der til daglig er køkkenchef og partner på Restaurant Babette i København. Han er tidligere guldvinder som assistent ved Bocuse d’Or 2019 og har stor konkurrenceerfaring. Med sig havde han sin assistent (commis) Gustav Spurré og coach Kristian Arlet.
»Det er en kæmpe drøm at få lov at repræsentere Danmark. Det her er et sted, hvor man virkelig kan udvikle sig som kok – og jeg er taknemmelig for den opbakning, vi har fået,« sagde Christian efter sejren.
Vejen mod EM og verdenseliten
Christian Wellendorfs næste store opgave bliver at repræsentere Danmark ved Bocuse d’Or Europe i 2026. Danmark har vundet guld ved de to seneste europamesterskaber, og forventningerne er derfor høje.
Mette Gammicchia fra Bocuse d’Or Akademiet udtalte, »Vi vil gerne vise, hvor stærk dansk gastronomi er – og med Christian på holdet tror vi på, at Danmark fortsat kan være med helt i toppen. Vi håber, det også kan inspirere flere unge kokke til at drømme stort.«
Akvakultur og gourmet – en stærk kombination
Denne konkurrence viser, at fisk fra dansk akvakultur ikke bare hører hjemme på hverdagsbordet – men også i verdensklassen af gourmetkøkkenet. Når topkokke vælger at arbejde med opdrættet sandart og skaldyr, er det ikke kun for bæredygtighedens skyld – det er også fordi kvaliteten er i top.
Akvakulturen er med andre ord ikke bare fødevareproduktion – det er innovation, smag og fremtidens gastronomi.


















