Urimelige regler: Tåbelig discard-regler gør at levedygtige fisk skal dø

Urimelige regler: Tåbelig discard-regler gør at levedygtige fisk skal dø

Den vestjyske fisker Thomas Hansen med RI 146 Polaris, er godt og grundig træt af EU og deres fiskeri-regler, hvor han tvinges til at slå levedygtige rødspætter under mindstemål ihjel, trods gode overlevelseschancer hvis de genudsættes. »Det er simpelthen bare ikke i orden,« understreger en vred Thomas Hansen.

Han slog forleden et facebook-opslag op om de vanvittige EU-regler der findes i forbindelse med discard, hvor al fisk uanset hvad skal ilandbringes, selv yngel og undermålerfisk.

Thomas humør var på et nulpunkt, efter fiskerikontrollen havde været på besøg til havs. Her håndhævede de reglerne, uden tegn på forståelse for problematikken, med ordene, »hvis de kasser med undermålerfisk ikke er ombord i aften når du lander, så vanker der en bøde,« slutter en fiskerkontrollør, der nidkært passer sit job og som følger loven, helt bogstaveligt. Selvom denne regel skriger til himlen og aldrig burde været indført. Især ikke når man som Thomas Hansen, står og kigger på en kasse med levedygtige fladfisk, under mindstemål, som under normale omstændigheder og efter flere eksperters mening, har næsten 100 procent chance for at overleve ved en genudsætning. Et meningsløst spild, at tage dem med i land, til destruktion.

Den vestjyske fisker fra Hvide Sande har efter offentliggørelsen af sin video over den absurde EU-regel, fået rigtig mange tilkendegivelser og delinger på sit facebook-opslag, som store dele af pressen også har valgt at bringe. Og i et efterskriv på samme side, takker Thomas Hansen for interessen, med håbet om at dette kan hjælpe med at sætte fokus på dette vanvittige regelsæt omkring discard, som EU har presset ned over hovedet på fiskerne.

Discardreglen blev ellers i sin tid indført, da der i visse fiskerier fandtes high-grading, som vil sige at man beholder de fisk som har størst værdi og vælger at smide resten i havet, for at forlænge sin fiskekvote. Problemet har næsten  været ikke-eksisterende og slet ikke efter man har fået egne års-kvoter, med mulighed for at leje yderligere fisk ind, hvis det skulle blive nødvendigt. Derudover brugers der 120 mm masker i trawlet, hvilket er langt over lovkravet. Det betyder at de fleste undermåler-fisk undslipper og man derfor minimere fangsten af mindre fisk. »Fisk som senere skal blive fremtidens fangst,« forklarer Thomas Hansen, der med videoen håber at åbne politikkernes øjne for den absurde Discardregel. En regel, der blev indført tilbage i 2015 der betyder, at små fisk og fejlfangst ikke må smides tilbage i havet. Men pga. forskningen, der har påvist, at rødspætter have store chancer for at overleve en genudsætning, har fået indført en undtagelse i reglen

Discardreglen betyder at små fisk og fejlfangst ikke må genudsættes. Men fordi forskningen har vist, at rødspætter overlever at blive sat ud igen, så er der indført en undtagelse for reglen. Den undtagelse gælder bare ikke for hele året – og det giver ingen mening for fiskerne.

Du kan se Thomas Hansen’s video fra facebook her