Tobis fiskeriet langs Vestkysten bliver kun en skygge af sig selv i 2018

Tobis fiskeriet langs Vestkysten bliver kun en skygge af sig selv i 2018

Med ICES´s udspil i område 2, langs den jyske vestkyst og op til Skagen, imponerer mildest talt ikke de jyske industrifiskere. Fra sidste års kvote på 176.000 tons til 5.000 tons, virker anbefalingen både absurd og uforklarlig lav og derfor helt uforståelig.

Fiskerne, er på den baggrund, mere end mellemfornøjede sammen med formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening Kurt Madsen, der overfor Lemvig Folkeblad ikke just jubler over det nærmest ikke eksisterende tobis-udspil for 2018. Som formanden forklarer, »der er jo stort set lukket ned for tobis i en del af Nordsøen.«

Til Folkebladet siger Kurt Madsen videre, Udspillet lægger jo op til, at kvoterne i den kommende tobis-sæson, der begynder omkring 1. april, omtrent bliver halveret i forhold til sidste års kvoter og at der nærmest er tale om en reel lukning af tobis fiskeriet i område 2. »Vi står derfor fuldstændigt uforstående over for, at rådgivningen fra biologerne viser, at det skulle være nødvendigt at skære kvoten så langt ned.« pointerer fiskeriformanden, »sidste år kunne vi konstatere, at der var mange gamle tobis i fangsten, men biologerne har i år argumenteret med, at tobisen er tynde og vejer for lidt. Det er en ny måde at gøre bestanden op på, som vi ikke har set og hørt om tidligere,« forklarer Kurt Madsen om vurderingen fra biologerne.

Det er dobbelt ærgerligt ovenpå en rekordkvote og -fangst sidste år, at man fra biologernes side nu skærer kvoten ned til næsten ukendelighed. Dette vil i følge fiskerne heller ikke gå upåagtet hen. Derfor tager man en snak med biologerne om hvorledes fiskerne opfatter situationen og bestanden, selvom tidligere tiders indvendinger aldrig har givet det ønskede resultat. Biologerne plejer at stå klippefast på deres beslutning, hvor uforståelig den end kan være.

Eneste trøst kan være, at med et noget mindre udbud af tobis, kan dette få en positiv indflydelse på prisen, der derved meget gerne skulle blive noget højere. Men dette er kun en ringe kompensation og trøst for fiskerne, der på grundlag af sidste års kvoteudmelding, selvfølgelig havde håbet på en bedre kvoteanbefaling fra biologernes side, end tilfældet blev.