Så er tobis sæsonen i gang

Så er tobis sæsonen i gang

Danmarks ubetinget største industrifisk, målt i tons – tobis’en, fanges nu og landes i de kommende måneder i tusindtal.

Hanstholm Fiskemelsfabrik modtog i går på første dagen af fiskeriet ca. 30 tons tobis fanget lige udenfor Hanstholm, fortæller direktør for fiskemelsfabrikken Peter Jensen til FiskerForum.

”Vi havde landinger af Hanstholm trawlerne HM 341 Sara V og HM 177 Lisa Fly samt HG 75 Nicoline fra Løkken, alle med små 10 tons ombord i går og i aften forventer vi ca. 200 tons tobis, så travlheden er ved at indfinde sig,” slutter Peter Jensen, men når lige på spørgsmålet om udsigterne til tobis sæsonen, at sige fiskemelsfabrikken arbejder ud fra de kvoter der nu engang er besluttet og som følger Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES anbefalinger.

Reduceret tobis kvote
Tobis kvoten i 2014 er reduceret i forhold til 2013 med ca. 50.000 tons og samtidig dækker fordelingen over store regionale og områdemæssige forskydninger, i forhold til sidste års kvotefordeling. Eksempelvis har det traditionelt bedste tobis område, (Dogger Banke) kun fået en tildeling på 50.000 tons.

Peter Jensen forventer da også at fiskeriet monitoreres fra sæsonens start, så hvis det viser sig, at der er langt flere tobis, end forudsagt af rådgivningen, kan EU handle hurtigt og straks øge kvoten, inden fiskeriet slutter.

I samtalens løb med FiskerForum, om udsigterne til sæsonen og de meget svingende kvoter på industrifisken samt de internationale markeds tendenser, lurer der en endnu større potentiel fare for industrien og samtidig også for Hanstholm Fiskemelsfabrik. Sidste år gik fabrikken over på udelukkende at fyre med gas – så krisen i Ukraine og en eventuelt eskalering her, kan få indirekte indflydelse på forsyningssikkerheden af gassen. ”Så den russiske præsident Vladimir Putin, må meget gerne holde sig lidt i ro, så det ikke går ud over vores gasforsyning,” siger en bekymret direktør med et smil.

FiskerForum.com