Nyt fartøj til Liegruppen i Norge

Nyt fartøj til Liegruppen i Norge

Et nyt, topmoderne og miljøvenligt fartøj er bestilt af Liegruppen i Norge – designet af Wärtsila Ship Design.
Skroget skal bygges i Litauen, og hvilket værft der skal stå for udrustningen er ikke endelig besluttet. Fartøjet forventes dog færdigt til fiskeri i løbet af sommeren 2012 efter makrel og sild i Nordsøen og Norskehavet.

Fartøjet bliver udstyret en Hybrid Shafy Generator (HSG) fra Rolls Royce. Det bliver derfor det første fartøj i den norske flåde, der bliver udstyret med denne miljørigtige og brændstofbesparende løsning.

HSG sørger for, at fartøjet blot bruger strøm, når det er nødvendigt, omtrent på samme måde, som man kun drejer på armaturet på bruseren, når man vil tage et brusebad.
”Vi har beregnet at vi sparer 20 procent i driftomkostninger på dette system,-omkring 500.000 liter brændstof og diesel om året,” siger daglig leder Lars Olav Lie i Liegruppen på Fiskebat.no Og beregninger viser også, at fartøjet slipper 1300 tonn mindre CO2 ud end konventionel båd.

Fartøjet får mulighed for en ren dieselelektrisk fremdrift ved hjælp af kraftig hjælpemotor på 1690 kW, kan fartøjet drives dieselelektrisk på fiske- og transportetaper.

Den kommende 64 meter lange nybygning bliver en videreudvikling og en forbedring af en serie fartøjer, som Wärtsila i alt har leveret 6 af.

Søsterdesign: Leinebjørn, Svanaug Elise, Norderveg, Endre Dyrøy mfl.