Som sædvanligt, fristes man til at sige, nåede forhandlingerne om den nordatlantiske makrel, heller ikke i mål i denne omgang.
Trods uafbrudte forhandlinger siden mandag, brød makrelforhandlingerne alligevel sammen sent onsdag aften i følge TV2 nyhederne. Og parterne er gået hver til sit, uden at være blevet enige om hverken kvotestørrelser eller kvotefordelingen, landene imellem.
Landene omkring det nordatlantiske område, havde sat hinanden stævne i Edinburgh i Skotland, og der var inden møderne flere optimistiske tegn på, at det denne gang ville lykkedes at komme i land med en aftale. Dette glippede totalt, og det er nu spændende at se om de næste dages, planlagte forhandlinger mellem EU og Norge, kan nå det længe ønskede mål, at få åbnet norsk zone for de danske fiskere.
Først makrel – så Nordsøen og Skagerrak
Norge har tidligere været ude med, at så længe der ingen løsning var på makrelkonflikten med Færøerne og Island, så længe ville man ikke optage forhandlingerne med EU om kvoterne for Nordsøen og Skagerrak.
Det er derfor med stor spænding forhandlingerne følges af mange nord- og vestjyske fiskere, der ifølge Danmarks Fiskeriforening, har sat mere end 100 millioner kroner til i tabt omsætning og været årsagen til at Danmark har tabt vigtige markedsandele. Markedsandele som i stor udstrækning er gået til Norge, der efter oplysninger fra Fiskeriforeningen, nærmest har fordoblet deres eksport af torsk til EU, i perioden fra 1. januar til nu.
Dansk fiskeri har tabt 100 mio. og tabt markedsandele
Usikker fremtid
De mørke skyer trækker sig sammen om fiskeriet og skaber usikkerhed for fremtiden, for udover at Makrelforhandlingerne er brudt sammen, og Island samt Færøerne kan fortsætte deres overfiskeri, kan man læse på fiskebat.no, at ICES, det internationale Havforskningsråd, i disse dage skal afgøre om der skal startes en proces, med sigte på et eventuelt nyt kvoteråd for makrellen senere i år, eller om man skal bibeholde de gældende råd. Set i lyset heraf, er det bydende nødvendigt at forhandlingerne mellem EU og Norge komme positivt i mål med en aftale, så fiskeriet kan komme i gang i norsk zone.