Norske fiskere bekymret over makrellens ændrede vandringsmønster
Fisker Jan Andreas Johansen fra Ålesund i Norge skriver i et partsindlæg omkring makrellens vandringsmønster, der på det seneste har givet norske fiskere panderynker.

Norske fiskere bekymret over makrellens ændrede vandringsmønster

Makrellen har i løbet af de sidste to år ændret vandringsmønster, hvilket giver grund til stor norsk bekymring.

Norsk fiskeri efter makrel

Fisker Jan Andreas Johansen fra Ålesund i Norge skriver i et partsindlæg omkring makrellens vandringsmønster, der på det seneste har givet norske fiskere panderynker. En stor del af makrel-bestanden har flyttet sig til området omkring den norske Ø Jan Mayen samt til området omkring Grønland og Svalbard.

Sidste efterår gik makrellen midt i sæsonen, fuldstændigt som silden, i »dybet«. Hvilket gjorde det nærmest umuligt for den norske Ringnot-flåde at fange fisken, hvorimod de færøske og islandske trawlere nemmere havde ved at fange den eftertragtede makrel på dybder på mellem 300 til 400 meter. Efter dette var der ikke noget til de norske notbåde længere. Istedet trak de fra Norskehavet, efter vedvarende meldinger om hollandske både havde et godt fiskeri øst for Orkneyøerne, trak de til samme område, hvor de fiskede sæsonen ud.

makrel

Samme meldinger er der i år, hvor resultatet efter sommerens makreltogt viste at en stor del af bestanden var på fødevandring til områderne mellom Jan Mayen, Grønland og Svalbard. Spørgsmålet er så hvorledes makrellen efter at have flyttet sig, kan nå vest om de britiske øer og nå frem til overvintringsområderne i tide.

På årets makreltogt registrerede man en stor del af bestanden i området mellom Jan Mayen, Grønland og Svalbard, op til 78 grader Nord. Sjovt nok, er det ikke mange år siden, man ville have trukket på smilebåndet, hvis nogen antog, at man ville fiske makrel ved Grønland. Men sådan er det bare i dag.

Her i efteråret oplevede Ringnotflåden i Norskehavet, at makrellen atter gik i dybet pga. mangel på føde midt i sæsonen.
Her måtte ringnotbådene atter give op og overlade fiskeriet til de islandske og færøske trawlere. Derfor måtte notbådene, fuldstændigt, som i 2018 fiske makrellen i områderne øst for Orkneyøerne og på Fladengrund. Makrellen her er en del mindre og i en helt anden kondition end makrellen fra Norskehavet.

Flere norske fiskere undre sig derfor og stiller nu spørgsmålet til havforskerne, »hvad sker der med makrellen i Norskehavet.«