Makrelsagen kan udløse dansk valg

Makrelsagen kan udløse dansk valg

Den Nordatlantiske makrelkonflikt får nu EU til at planlægge handelssanktioner mod Island og Færøerne. Sanktioner som i yderste konsekvens kan få fatale følger for den danske koalitionsregering.
Et færøsk og to grønlandske medlemmer af det danske folketing kan vælte regeringen, hvis ikke den stopper de planlagte handelssanktioner mod Færøerne. Problematikken er opstået på baggrund af manglende enighed om kvotefordelingen af den Nordatlantiske makrel.

Den norske Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen danner parløb med EU’s Fiskerikommissær Maria Damanaki i konflikten, hvor sanktioner som at boykotte al eksport fra Færøerne netop er på tale.

Skal et politisk uvejr undgås bør den Danske Regering, som formand for EU, finde en løsning sammen med Færøerne på makrelkonflikten, således det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale, der repræsenterer det færøske socialdemokratiske parti Javnadarflokkurin, ikke trækker sin støtte til regeringen væk.

Sjúrður Skaale har overfor Statsminister Helle Thorning-Schmidt, Udenrigsminister Villy Søvndal, Europa minister Nicolaj Wammen og Fiskeriminister Mette Gjerskov, fortalt at partifælder på Færøerne har bedt ham afbryde alt sammenarbejde med regeringen, hvis det kommer til en boykot af færøsk eksport. Han håber dog fortsat på en løsning af konflikten.

Koalitionen har i dag 92 ud af 179 mandater i Folketinget. Trækker de tre nordatlantiske medlemmer deres støtte, vil regeringen mangle flertal i Folketinget og det vil så kun være et spørgsmål om tid inden den må gå af.