Island tjener kassen på omstridt makrel.

Island tjener kassen på omstridt makrel.

I perioden januar til november 2011, kom over halvdelen af eksportværdien i det pelagiske fiskeri på Island, fra makrellen.
Islændingene kæmper hårdt for at få samme pris for både sild og makrel, som Norge.

Sild
For Sild var gennemsnitsprisen sidste år i Norge på 9,02 kr/kg, mod Islands på 8,78 kr/kg.

Makrel
For Makrel var differencen endnu større, her var gennemsnitsprisen sidste år i Norge på 14,13 kr/kg, mod Islands på 10,76 kr/kg. Dette kunne tyde på at Islændingene har svært ved at finde afsætning for deres fisk, men det er stadig store fremskridt i forhold til tidligere, da store dele af fangsterne gik til fiskemel.

Bergen i Norge er hjemsted for de nye makrel forhandlinger mellem Norge og EU på den ene side og Færøerne og Island på den anden, som afvikles i næste uge. Forhandlinger hvor Norge og EU vil påpege at Island og Færøerne i 2006 havde fanget 6 % af total kvoten, men sidste år var dette tal steget til svimlende 45% af total kvoten.

Både Norge og EU kræver dette stoppet og går til forhandlingerne med et ønske om at Island vil få 4% af total kvoten og Færøerne vil få 7%. Disse tal er stadig næsten en fordobling, set i forhold til hvad Island og Færøerne i enighed med Norge og EU, tidligere havde kvoter til.

Totalkvoten fastsat af Norge og EU var sidste år på 584.000 tons, hvilket ville have givet Island en kvote på 23.360 tons. Det er det krav som Island vil blive mødt med ved forhandlingerne i Bergen. Dette er blot en sjettedel af den mængde, som Island havde bevilget sig selv sidste år.

Det eneste der kan få Islændingene til at godkende denne kvote, er faren for at EU vil indføre handelsrestriktioner mod Island. Dette skal sættes op mod, om de Islandske forhandlere tør komme hjem til Island, og til de pelagiske trawlere samt notbåde, med et resultat der falder omkring 40% i værdi, er spørgsmålet.

Islands eksport af pelagisk fisk endte med et resultat på lidt over 2 milliarder sidste år og med en kvote som Norge og EU lægger op til, ville den Islandske eksport have landet på beskedne 1,2 milliarder kroner.