Fiskeristyrelsen lukker øjnene med urealistiske redskabskrav i Kattegat

Fiskeristyrelsen lukker øjnene med urealistiske redskabskrav i Kattegat

Fiskeristyrelsen udsendte torsdag den 19. marts en meddelelse om, at det frem til 25. marts 2020, var muligt at tilmelde sig det meget omdiskuterede kameraprojekt i Kattegat. Alternativt kunne man vælge at fiske med selektive redskaber, uden Fiskeristyrelsen dog var særligt specifikke i oplysningerne omkring dette.

Digital overvågning
Kameraovervågning i trawlfiskeriet i Kattegat skal ske gennem et projekt, som løber over 3 år, med opstart 2020, hvor 15 fartøjer i første omgang får installeret kameraovervågning ombord. Efter-følgende skal der frem til medio 2022 monteres kameraovervågning på op mod 100 fartøjer i samme område.

Det har fået Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) til at henvende sig til Fiskeristyrelsen, med krav om svar på hvilke selektive redskaber man må benytte, efter den 31. maj 2020.

Utopiske krav til fiskerne
Men kravet er utroligt og helt hen i vejret, syntes mange hummerfiskere, for alt mens Danmark og resten af verden er Corona-ramt og vånder sig under pandemien, så fortsætter fiskeriminister Mogens Jensen åbenbart ufortrødent med sine embedsmænd, at stille krav til fiskerne i Kattegat. De skal senest søndag den 31. maj, have rigget om efter de nye regler for området. Men det er nærmest utopisk og naivt med sådanne krav, hvor timingen er helt hen i vejret, forklarer formanden for DFPO Svend-Erik Andersen til Fiskeritidende, som reaktion på ministerens urealistiske krav.

Istedet ønsker fiskerne og fiskeriforeningen, at udskyde brugen af de nye redskaber i Kattegat, da jomfruhummerfiskeriet for tiden er sat på pause og stand-by. Så i en kommentar til de nærmest uanstændige krav til fiskerne i Kattegat, siger DFPO’s formand Svend-Erik Andersen, »Vores medlemmer savner en klar og utvetydig udmelding om, hvilke redskaber der lovligt kan benyttes i Kattegat – og Danmarks Fiskeriforening opfordrer samtidig til, at Fiskeristyrelsen forholder sig til den virkelighed, der hersker lige nu. Det er ikke realistisk at tro, at alle fiskere kan nå at få monteret disse redskaber inden søndag den 31. maj, set i lyset af den aktuelle corona-situation,« understreger formanden.

Svend-Erik Andersen ønsker istedet at datoen simpelthen ændres, for jomfruhummerfiskerne er allerede mærket af, at fiskere allerde har indstillet fiskeriet efter den eftertragtede jomfruhummer. Der er jomfruhummer nok i Kattegat, men afsætningen og omsætningen har svigtet helt usædvanligt og givet priserne tilsvarende et ordentlig nøk nedad.

Det er indiskutabelt, at både fiskerene og forarbejdnings-virksomhederne på land er hårdt ramt af situationen og endnu ved ingen hvilken retning det vil tage, før hjulene i samfundet atter kører den rigtige vej rundt. Flere fiskerier har været tvunget til at sende besætningen hjem på dagpenge. For med et urentabelt fiskeri og en usikker fremtid, kan kravene til nye redskaber være en svær udfordring for de fleste fiskerier i den nuværende situation. At gå i banken med ønsket om et drifts-lån til udskiftning af redskaber, syntes derfor på forhånd at være utopisk og meget urealistisk.

Holdningen hos mange fiskere er da også at Regeringen simpelthen bliver nødt til at udskyde tidsfristen for om-rigningen og dermed udskyde fristen med minimum 3 måneder, så fiskeriet får en reel og fair chance til at imødekomme de nye krav.