Forrygende start på Tobis fiskeriet

Forrygende start på Tobis fiskeriet

Der har været travlhed ombord på RI 428 »Nordkysten« med Christoffer Iversen ved roret, efter et hummerfiskeri i Skagerrak med stadigt faldende omsætning og priser pga. corona-virus, riggede man om til industrifiskeriet efter tobis i sidste uge og kunne efterfølgende sætte kurs og fart lørdag aften kl. 21.00

Kvoterne for tobis er på baggrund af den videnskabelige rådgivning dobbelt så store i 2020, som i 2019 og forventningerne er da også tilsvarende høje hos den 3 mands store besætning på den kombinerede trawler »Nordkysten«. I fint fiskevejr blandede man sig i fiskeriet omkring Revet, sammen med en 5 til 6 andre trawlere, der også fisker efter tobis.

Fornuftigt første og andet slæb
Skipper Christoffer Iversen (41) har et par erfarne fiskere med på turen. Henning Pedersen, som er velkendt med tobis fiskeriet igennem de sidste mange år og Jesper, der i mange år har fisket sammen med Christoffer. De havde i første slæb på små 4 timer 22 tons med op og i andet slæb på 5 timer, blev det til lidt flere tobis, nemlig 26 tons.

Christoffer Iversen fortæller til FiskerForum.dk, at der fiskes på ration med 100 tons pr. uge, så da slæbene var hevet søndag med 48 tons tobis, blev kursen sat til FF Skagen i Hanstholm, hvor man lige akkurat nåede til kaj 23.55. Fem minutter før lukketid, hvilket er afgørende for om man kan fiske yderligere 100 tons i den kommende uge.

Tobis med en god kvalitet
Tilfredsheden med fiskeriet blev også delt af FF Skagen, der opmuntrende kunne fortælle, at tobis’en både var i god kvalitet og pæne overvejende 2 årige tobis, der hvis man følger gængs praksis mht. prissætningen formentlig lander på omkring 1,80 kr. pr. kg eller deromkring.

Den lille proteinfisk har endnu ikke samlet sig i stimer og stod mere spredt på Revet, hvilket også kunne aflæsses i de øvrige bådes fangster, der alle blev landet i Hanstholm og lå på omkring 45 til 65 tons i lasten.

Mandag morgen er skipper og besætning atter på tobisfiskeri, denne gang små 16 sømil Nord for Hanstholm. Et valg som den vestjyske skipper havde truffet, efter losningen i Hanstholm mandag morgen havde trukket lidt. Man ville gerne så hurtigt som muligt igang med fiskeriet, for at udnytte tiden optimalt.

Men fiskeriet så tæt på land er dog ikke tilsvarende det fiskeri som »Nordkysten« oplevede lørdag og søndag. Her over middag mandag hiver man det første slæb i denne uge og resultatet står ikke mål med weekendens fangst. Men alle ombord håber det bedste og ser med fortrøstning på de næste måneders fiskeri, efter en proteinfisk, der ikke er så ramt af Corona-krisen som konsumfiskeriet er det.

Tobisfiskeriet er vigtigt
Det er vigtigt for både de danske fiskere og for den danske fiskemelsindustri og det er derfor glædeligt, at tobiskvoterne nu er i hus, så fiskeriet efter tobis kom igang til tiden.

Danske fiskeres fiskerimuligheder for tobis var i 2019 på 106.387 tons. For 2020 er den danske kvote på det dobbelte, nemlig 215.863 tons.

Værdien af de danske kvoter i 2019 var ca. 205 mio. kr., mens værdien af kvoterne for 2020 kan forventes at være ca. 417 mio. kr (baseret på gennemsnitsprisen for tobis i 2019).

Link til Rådets forordning her (dansk)