Færøsk trawler sætter Atlantisk-rekord med landing af 3.429 tons blåhvilling
Færøsk trawler sætter Atlantisk-rekord med landing af 3.429 tons blåhvilling - foto: »Gitte Henning 1« FD 950 - Arngrím Hansen

Færøsk trawler sætter Atlantisk-rekord med landing af 3.429 tons blåhvilling

Den pelagiske industritrawler FD 950 »Gitte Henning 1«, ejet af det færøske fiskeselskab Vardin på Færøerne, har de sidste par uger haft nogle imponerende landinger af den mesopelagiske stimefisk blåhvilling.

den færøske skipper Arngrím Hansen fortæller, at man allerede sidst i april måned havde en landing i den irske fiskerihavn Killybergs i Donegal, på 3.242 tons blåhvilling
Foto: Arngrím Hansen

Til FiskerForum.dk fortæller den færøske skipper Arngrím Hansen, at man allerede sidst i april måned havde en landing i den irske fiskerihavn Killybergs i Donegal, på 3.242 tons blåhvilling (Micromesistius poutassou også kendt som sortmund eller kolmule) og skipperen forklarer, »at straks efter losningen i Killybergs, tog Vi afsted den 31. april til fiskeriet efter blåhvilling i færøsk zone. Dette fiskeri startede vi op med om aftenen fredag den 1. maj,« påpeger Arngrím Hansen og fortæller videre, at de første par dage var fiskeriet rigtig godt og rimeligt, hvorefter det langsomt stilnede mere af dagene efter. Så om aftenen lørdag den 6. maj blev kurs og fart sat til silde-oliefabrikken Pelagia i Måløy VestNorge, hvor man ankom med med den anden store rekordfangst på ganske få uger, nemlig 3.429 tons blåhvilling.«

Den forrige rekordfangst af blåhvilling landet i Norge, blev sat af den norske trawler »Slaatterøy« fra Salthella. En trawler som tidligere havde sejlet under dansk flag og navnet »Ruth«. Her lød rekorden dengang på 3.200 tons blåhvilling. Så tidligere danske pelagiske trawlere, »Gitte Henning« og »Ruth« solgt til henholdsvis Norge og Færøerne, ligger nu inde med rekorden over største fangst for både landingsplads og last i Norge.
Arngrím Hansen oplyser, at fiskeriet efter blåhvilling nu er flyttet til syd for Færøerne og vest for Shetlands Øerne, hvor fiskeriet nu også er blevet lidt mere roligt og jævnt.
Foto: Arngrím Hansen

Det er da også en meget tilfreds færøsk skipper, der udover nogle fantastiske fangster også kan glæde sig over gode priser på blåhvilling for tiden og ikke mindst billige brændstofpriser, som unægteligt sammenholdt med de imponerende fangster trækker bundlinje-resultatet godt op for industri-fiskeriet.

Arngrím Hansen oplyser, at fiskeriet efter blåhvilling nu er flyttet til syd for Færøerne og vest for Shetlands Øerne, hvor fiskeriet nu også er blevet lidt mere roligt og jævnt. Den færøske skipper regner selv med, at have omkring to til tre blåhvillinge-ture tilbage i år, før det er slut.