Drivhusgasser giver større torsk.

Drivhusgasser giver større torsk.

Torsk i Nordsøen vokser langt mere og hurtigere end forventet. Forklaringen skal findes i den globale opvarmning.
Chancerne for en god og stor nytårstorsk er mangedoblet, efter den globale opvarmning har sat ind skriver Videnskab.dk på deres hjemmeside.

Det har vist sig at torsken i det lune klima vokser langt hurtigere end først antaget. ”Torsken er vekselvarm, så når vandet bliver varmere, går alle dens livsprocesser hurtigere og torsken fordøjer derfor deres føde hurtigere og omsætter det til ekstra muskelvæv,” siger lektor i Marine Økologi ved Biologisk Institut ved Aarhus Universitet, Peter Grønkjær.

Det viser ny og overraskende dansk forskning, for man har tidligere troet at torsken i det milde og varmere klima ville blive noget mindre. Fiskeriet har med sin intensitet sat gang i en proces, hvor fiskerne bruger al deres energi på at reproducere sig, frem for at vokse. Havets varmere temperaturer har de seneste år kompenseret for nedgangen i størrelsen.

Desværre er det ikke kun lyspunkter man kan få øje på mht. den globale opvarmning, de højere temperaturer ændrer økosystemet og giver en anderledes sammensætningen af de krebsdyr som torskeynglen lever af. Det giver torskeynglen uhyre svære betingelser at overleve under og risikoen for at torsken helt forsvinder fra de danske farvande, er faretruende nær.

Den opsigtvækkende opdagelse stammer fra sammenligning af tal som det Internationale Havforskingsråd – ICES Data Center, har samlet gennem årene. Resultatet skulle gerne danne grundlag for en strategi, der på sigt kan bevare torskebestanden.

Kilde: Internationale tidsskrift Global Change Biology og videnskab.dk
FiskerForum.com