Det er Baltic Waters der for tiden planlægger en undersøgelse af Østersøen. Endnu en undersøgelse / rapport, som der i forvejen ligger en helt række af – prøv at læse disse store mængder af information og viden der allerede eksistere. Tag derefter udgangspunkt i denne viden og handel på det.
Men nu har vi endnu en organisation, hvor fokus på midlerne (undersøgelse af faktiske forhold) overstiger formålet (at identificere årsagerne og handle på dem). Dette illustrerer, hvordan fondsstøttede og medlemsfinansierede organisationer konstant genererer nye projekter for at retfærdiggøre deres eksistens.
Baltic Waters skriver i deres beskrivelse af sig selv. »Vi tilpasser os, uden at miste fokus på, hvor vi er på vej hen.« Nej det tror pokker – det er jo bare gammel vin, tappet på nye flasker.
Baltic Waters er altid i bevægelse og altid udfra perspektivet »hvad er bedst for havet.« De mangler måske blot lige at tilføje, hvad der også er godt for dem selv (nemlig – endnu et projekt der kan give folk et chok / forfærdelse over hvor galt det står til), og tillige en skyldfølelse over dét, der gerne skulle udmøntes i, at pungen trækkes op af lommen og mønterne begynder at rulle.. (Baltic Waters donation)
- Baltic Waters er en uafhængig fond, der beskæftiger sig med at forbedre Østersømiljøet.
- Baltic Waters Fonden gennemfører store miljøprojekter med fokus på handlingsorienterede tiltag og anvendt forskning, der skal vise, hvilke tiltag der kan bidrage til et sundere hav og levedygtige fiskebestande.
- Baltic Waters projekterne udføres på land, langs kysten og i havet.
- Baltic Waters udvikler og formidler også viden om Østersøen til offentligheden, statslige myndigheder og beslutningstagere.
- Baltic Waters har til formål at øge kendskabet til de udfordringer, havet står over for og opbygge den offentlige mening, så der træffes beslutninger og iværksættes tiltag.
Det er et agtværdigt og respektabelt mål stillet af Baltic Waters, men det ville klæde denne organisation, istedet at benytte den allerede tilgængelig viden på området og derfra sætte gang i iniativer der rent faktisk kan rette op på Østersøens elendige tilstand. En ny undersøgelse, der munder ud i resultater vi allerede kender, tjener intet formål – sæt istedet gang i tingene.
Læs følgende rapporter og undersøgelser, som har været tilgængelige i mange år nu – se listen herunder:
Havforskninginstitutter og -organisationer:
- Baltic Sea Centre (Stockholm University): https://www.su.se/ostersjocentrum/english
- Institute of Oceanology, Polish Academy of Sciences: http://www.iopan.gda.pl/
Internationale organisationer:
- Helsinki Commission (HELCOM): https://helcom.fi/
- European Environment Agency (EEA): https://www.eea.europa.eu/
Forskningstidsskrifter og videnskabelige publikationer:
- Marine Pollution Bulletin
- Journal of Marine Systems
- Environmental Science and Pollution Research
Nationale og regionale miljømyndigheder:
- Swedish Environmental Protection Agency: https://www.naturvardsverket.se/
- Finnish Environment Institute (SYKE): https://www.syke.fi/en-US
Rapporter fra regerings- og miljøorganer:
- Baltic Marine Environment Protection Commission (HELCOM) State of the Baltic Sea Report
- National Environmental Research Institute (NERI) reports (from respective Baltic Sea countries)
- DTU Aqua rapport 393-2021
Det er vigtigt at søge på disse steder for de nyeste og mest relevante oplysninger om Østersøen, da der konstant udføres forskning og offentliggøres rapporter for at forstå og beskytte miljøet i Østersøen. LÆS DEM og undgå endnu flere rapporter og undersøgelser, der blot står ulæste på hylden og trækker støv.