Sommerens helt store »Drama-føljeton« Brexit starter idag

Sommerens helt store »Drama-føljeton« Brexit starter idag

Forventningerne til det første Brexit-møde mellem EU og Storbritannien, starter med chefforhandlerene EU´s Michel Barnier og Englands Brexit-minister David Davis møde mandag den 19. juni klokken 11.00 i Bruxelles.

Det er nøjagtigt et par siden briterne stemte sig ud af EU og siden har der ikke været afholdt et eneste møde, om vilkårene for Storbritanniens udtræden af det fælles Europæiske fællesskab.

DR´s korrespondent Ole Ryborg skriver at uret tikker og det haster med en afstemning af de større uafklarede punkter som, penge, grænsen til Irland og borgerrettighederne. Med mere end 10.000 forskellige regler for det indre marked, som Storbritannien er en del af, haster det med at komme igang. For inden 648 dage, skriver Ole Ryborg videre, skal England have forladt EU.

Brexit-forhandlingerne

  • Hvordan skal kassen gøres op, hvem skylder hvad
  • Hvordan sikres rettigheder for EU-borgere, der bor i Storbritannien
  • håndtering af grænsen mellem Irland og Nordirland.

Forventningerne til første møde er afdæmpede, men allerede fra næste møde spås drama, noget som formentligt vil holde sommeren over.

For danske fiskere imødeses Brexit-forhandlingerne med bekymring, specielt på baggrund af udmeldinger om at britiske fiskere ligefrem glæder sig til Brexit. Her forventer de at få fuld kontrol over deres eget farvand, hvilket blandt andet kan ende ud med en ny torskekrig med Danmark.

Ca. fyrre procent af dansk fiskeri foregår i britisk farvand, så jo der er meget på spil i disse forhandlinger. Allerede nu taler man om tab i milliardklassen og den danske regering har på den baggrund og sammen med flere andre EU-lande, planer om at trække Strobritannien for den internationale domstol i Haag.