SH 4 »Ellen Bach« giver bedre fisk og flere fridage
»Jeg synes, det er så fint i dag, at man kan generationsskifte. Jeg har altid sagt, »Thomas, det er dig, der er skipper nu, det er dit ansvar. Men jeg vil jo nok altid blande mig lidt, hvis jeg får lov,« lyder det fra Svend Bach.

SH 4 »Ellen Bach« giver bedre fisk og flere fridage

Den første marts i fjor blev den tidligere trawler GG 438 »Clipperton« til SH 4 »Ellen Bach«, da Thomas og Svend Bach overtog skibet. Far og søn havde overvejet at renovere på SH 4 »Thomas Bach«, men valgte i stedet at opkøbe det væsentligt større skib for at opnå bedre kvalitet og større effektivitet.

»I dag skal man komme med kvalitet. Det er den altafgørende årsag til, vi har fået SH 4 »Ellen Bach«. På fabrikken er der kvalitetsafregning, og vi vil bestræbe os på at få den højeste pris hver gang. Det var den anden kutter altså lige lidt for lille til at efterleve efterhånden,« siger Svend Bach.

SH 4 »Ellen Bach« fisker på tyske kvoter og er i øjeblikket på Østersøen, hvor hovedfiskeriet foregår fra nu og frem til marts / april måned. Her er hovedfiskeriet  industrifisk, og det nye skib gør det langt nemmere for besætningen, at få fisken fanget i en fart.

»Tidligere var det ofte sådan, at når der var rigtig godt fiskeri, så blev vi med vores 500 tons hurtigt fyldt op, og så lå de andre der er i to dage eller mere i et godt fiskeri. Så
kom de hjem med 1000 tons eller 1200 tons. Og når vi så kom ud til fiskeriet igen, så var det jo slut,« siger Svend Bach med et grin og tilføjer: »Det handler om at være effektiv, mens man er der og få en masse med hjem. Ud over det får vi færre havdage og flere fridage i tilgift,« forklarer Svend Bach.

Fakta om SH 4 »Ellen Bach«

SH 4 Ellen Bach er 51 meter lang og 10 meter bred med en vægt på 764 tons. SH 4 »Thomas Bach« var 40 meter lang og 7,5 m bred og med en vægt på 364 ton. Hvor det gamle skib havde 300 m3 vand kølet ned, har det nye skib udelukkende køletanke og pumpe-rør til at tømme tankene med. Besætningen på SH 4 »Ellen Bach« består af en gruppe på 6,5 mand, hvor Svend Bach betegner sig selv som den halve. De drager fire mand afsted ad gangen, og så skifter to mand, når de kommer i land.