Så er jagten på blåhvilling startet ved Færøerne

Så er jagten på blåhvilling startet ved Færøerne

Den store færøske trawler Slættaberg har netop landet 600 tons blå hvilling i Klaksvik på Færøerne og andre færøske trawlere rigger nu også om til fiskeriet.
På fiskefelterne, syd for Færøerne, er nu også tre islandske fartøjer HB Grandi, Ingunn AK, Lundey NS og Faxi RE også dukket op i jagten på den eftertragtede lange, slanke og let violette blåhvilling. HB Grandis flåde har en kvote på 22.000 tons blåhvilling i år.

Skipper på den islandske trawler Ingunn AK Róbert Axelsson fortæller til Thefishsite.com, “Der er også et par russiske skibe her i området sammen med os, og jeg kan forstå på dem, at de heller ikke har haft det store held endnu,”

Der er også positive meldinger fra de pelagiske fartøjer, der fisker efter blåhvilling i EU-zonen vest for Skotland, noget sydligere end der hvor de færøske og islandske trawlere befinder sig, og hvor fangsterne er stigende. Men det er også kun et spørgsmål om tid før fiskene migrere nord om og ind i området mellem Storbritannien og det færøske EEZ område.

Blåhvilling eller sortmund er i torskefamilien og kan blive op til 50 cm lange. De lever i store stimer på mellem 100 til 400 meter vand og kan være vanskelige at fange, da de vandre mellem vandlagene i løbet af døgnet. De foretrækker at opholde sig ved bunden eller de nedre vandlag om dagen og trækker højere op om natten.