Rekord fangst af smelt i Stadil Fjord

Rekord fangst af smelt i Stadil Fjord

Bundgarnsfisker Nikolaj Kirkeby kan nærmest gå på vandet i denne tid, for smelten står nærmest i kø, i Stadil Fjord, for at blive landet af den erfarne vestjyske fisker.
Forårssolen skinner fra en skyfri himmel og det stærke lys skærer lidt i øjene, der sammen med en kold frisk vind fra øst, får fisker Nikolaj Kirkeby til at knibe øjene let sammen og nærmest for sig selv, sige ud i luften, at nu får vi et godt smelt fiskeri i morgen.

En fiskers forudsigelse, der med overleveringer fra mere end tre generationers fiskeri på Stadil fjord, der med faglighed og traditioner ved noget om naturens gang omkring den jyske fjord, og hvor en udtalelse af denne karakter, får de fleste til at blive tavse og lytte med respekt.

En samlet viden og erfaring, der fra næste år kan fejre 100 års jubilæum, da både Nicolajs Bedstefar, som han er navngivet efter, startede med bundgarnsfiskeriet i Stadil og Ringkøbing Fjord i 1914. Et fiskeri der sidenhed er gået i arv til sønnen Kristian Kirkeby i 1938 og som i dag videreføres af dennes søn 76 årige Nikolaj Kirkeby. Et fiskeri der forøvrigt foregår fra den selv samme havn, hvor bedstefaren tidligere havde fisket fra, og hvor fiskegården Fjordvang ligger som dengang da bedstefaren boede i den, kun en lille kilometer nord for broen til øen Hindø i Stadil Fjord.

Dagen efter vinden slog om, sejlede en spændt og forventningsfuld Nikolaj Kirkeby ud til første rusepæl, for at løfte rusen til den store fangst. Og som forudsagt var rusen fyldt til bristepunktet med gode, store smelt, som hurtigt fyldte Nikolajs tro følgesvend igennem mere end 30 år, den 20 fods fjordjolle Annika, til rællingen.

Aldrig i Nikolajs mange år på fjorden, havde fangsten af smelt været større og bedre end denne gang og da jollen skurede ind igennem sivene og støtte mod fjordbunden i det lille fiskerleje, var det en glad og yderst tilfreds fisker der kunne læsse smelten over og kører til samlestedet på havnen i Ringkøbing. Herfra blev de 568 kg smelt kørt videre til Fiskeauktionen i Hvide Sande, der belønnede den flotte konsumfisk med 7,00 kroner pr. kilo.

En pris der nogle dage i forvejen havde været på 17,00 kroner kiloet, men det var for først fangede og en bedydelig mindre fangst.

Fiskeriet på de vestjyske fjorde passer bundgarnsfiskeren ganske udemærket. De første forårsmåneder bruges altid i Stadil Fjord, hvorefter, når vandet bliver varmere og det lunere vejr sætter ind, trækker Nokolaj om i Ringkøbing Fjord. Et fiskeri som Nokolaj har bedrevet siden 1997, da han lagde op med RI 59 Rumian fra Hvide Sande. Et liv som fisker siden 1960, blev således afløst af et liv som bundgarnsfisker på de vestjyske fjorde.

Selvom nogle vil mene, at når man når 76 år, så har man fortjent og betalt for sit otium, men det ønsker Nokolaj Kirkeby ikke. ”Jeg vil fortsætte til jeg ikke kan svinge benene over rællingen længere, livet på fjorden, stilheden og den friske luft kan ikke erstattes af et liv som passiv pensionist.” slutter en bestemt Nikolaj Kirkeby, og sætter sig i jollen og sejler ud til dagens fangst af smelt.

FiskerForum.com

Skriv et svar