Rolls-Royce designer – Tersan skibsværft bygger

Rolls-Royce designer – Tersan skibsværft bygger

Rolls-Royce har netop indgået kontrakt med Bakkafrost på Færøerne, om design og byggeri af et transportskib til levende fisk.

Kontrakten har en værdi på £ 5.8 mio, svarende til ca. 51.5 mio danske kroner, for Rolls-Royce. Fartøjet er et Rolls-Royce design af typen NVC 386 , med den meget karakteristiske bølge-buet stævn, der er designet til at skære gennem bølger i oprørt hav, hvilket gør det muligt at holde en mere konstant hastighed, samtidig med man spare på de dyre brændstof-dråber og øger sikkerheden for besætningen om bord .

Tersan Shipyard bygger fartøjet
Skibet der bygges på Tersan Shipyard i Tyrkiet, bliver 75,80 meter langt og 16 meter bredt og får en lasteevne på 3.000 m3, hvilket svarer til ca 450 tons levende fisk . Fartøjet vil primært være tilknyttet Bakkafrost egne havdambrug og fiskeopdræt, og vil transportere levende fisk fra dambrugene og ind til land, hvor de bliver slagtet og pakket på virksomhedens fabrikker.

Anders Almestad, der er formand for Rolls-Royce offshore siger i pressemeddelsen, “med dette design, vil Bakkafrost indgå i en ny æra, når det kommer til kvalitet og kapacitet samt komfort og miljøhensyn i det meget omfattende udviklingsarbejde , hvor CFD beregninger (Computational Fluid Dynamics) også indgår og som er foretaget for netop at give kunden en brændstoføkonomisk og et omkostningseffektivt fartøj.”

Nyt filtrerings- og separeringssystem
Om bord vil fisken blive holdt i tre specielt konstrueret beholdere, til optimal transport af levende fisk , med et helt lukket pumpekredsløb. Systemet giver også mulighed for fuld filtrering af vand samt et separeringssystem til lastning af alle tanke samtidigt.

Ud over design og konstruktion, vil Rolls -Royce leverer et integreret udstyr , herunder et diesel-elektrisk fremdrift system og to Bergen C6 motorer.

Omfattende udviklingsarbejde og CFD beregninger

Fitness center og sauna
Besætningens komfort og arbejdsforhold, har også været et fokusområde i hele designprocessen , hvilket har resulteret i syv enkeltmands kahytter samt et rummeligt opholdsrum med separate spisepladser og et fitnesscenter med en sauna.

Pressemeddelelsen kan læses her