Rigshospitalet: Fiskeolie giver bedre sædkvalitet og større testikler
fFskeolie som kosttilskud, gav unge mænd et større antal sædceller i deres sæd-prøve og samtidig havde de større testikler.

Rigshospitalet: Fiskeolie giver bedre sædkvalitet og større testikler

Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion har på baggrund af et større studie netop offentliggjort resultatet i det videnskabelige tidsskrift »JAMA Network OPEN«.

Undersøgelsen er baseret på 1679 unge mænd, der blev undersøgt, da de deltog i session, værnepligtsuddannelsen med test om du er egnet til tjenesten, i København. Mændene besvarede et spørgeskema om sygdomme, livsstil og spørgsmål om indtagelse af kosttilskud inkl. fiskeolie. Derudover afleverede de en sæd-prøve og en blod-prøve.

Bedre sædkvalitet og større testikler
Resultaterne viste overraskende, at de ialt 98 unge mænd, der havde indtaget fiskeolie som kosttilskud, kunne præsterer et større antal sædceller i deres sæd-prøve og samtidig havde de større testikler. Mændenes kønshormon-profil var også noget bedre end hos de tilsvarende mænd der ikke havde indtaget fiskeolie.

Professor og PhD Tina Kold, der var leder af undersøgelsen, forklarer at studiet tyder på, at fiskeolien bl.a. var med til at øge testiklernes kapacitet og dermed til at danne det mandlige kønshormon Testosteron. Bedst så det ud hos de mænd som regel-mæssigt havde taget fiskeolie-kosttilskud gennem de seneste tre måneder inden undersøgelsen.

Ikke kun sundhedsbeviste unge mænd
Og det handler ikke udelukkende om at være sundhedsbevidst, forklarer Tina Kold og fortsætter; »mænd, der tager kosttilskud, er måske generelt mere sundhedsbevidste end andre mænd, men i de statistiske analyser tog vi højde for forskelle i fitness og rygning. Studiet viste, at mænd, der tog andre kosttilskud end fiskeolie, f.eks. multivitamin eller D-vitamin, havde ikke bedre sædkvalitet og hormon-profil end mænd, der ikke tog tilskud,« forklarer Tina Kold.

Flere dyrestudier viser, at flerumættede fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne, er meget vigtige i cellemembranen på sædceller og påvirker deres evne til at fertilisere ægget.

Den nye undersøgelse er den første undersøgelse, der har set på sammenhængen mellem indtagelse af fiskeolie og sædkvalitet blandt raske mænd, men ifølge undersøgelseslederen er der brug for flere undersøgelser og flere kliniske studier for at bekræfte og udforske sammenhængen yderligere, understreger Tina Kold.

Fortrækker havfanget frisk fisk
Omkring undersøgelses resultatet udtaler professor og overlæge Ulla Breth Knudsen til Berligske; »vi tror der er en sammenhæng mellem et større indtag af fiskeolie og den øgede sædkvalitet. Men selvom fiskeolie har en effekt, så anbefaler hun selv fisk. En frisk fisk indeholder mange ting, for eksempel D-vitamin, selen og jod, mens du i fiskeolien kun får omega 3-fedtsyrer og måske lidt D-vitamin.

Du kan læse om hele undersøgelsen offentliggjort i »JAMA Network Open« af PhD Tina Kold Jensen, PhD Lærke Priskorn og PhD Stine A. Holmboe (engelsk)