Nyt norsk selskab satser på krabber og sæler

Nyt norsk selskab satser på krabber og sæler

Det nye selskab, som i disse dage bliver stiftet af Karl Magnus Pedersen fra Kvaløya i Troms, har søgt om tilladelse til at overtage tre skibe. Kystmagasinet skriver at fartøjerne skal fiske efter snekrabber og kongekrabber samt drive jagt på sæler.

Karl Magnus Pedersen har selskabet Ocean Venture AS fra Bergen med i ejerkredsen, der tæller Øklandfolkene, Karl Håkon Økland, John Olav Økland, Karl Henrik Våge Økland, Knut Magne Økland samt Bjørn Tore Våge Økland.

Investering i større fartøjer

Et af fartøjerne som selskabet overtager, er det færøske fartøj Grunnabard, på godt 60 meter, bygget tilbage i 1979 på Fitjar Mekaniske Verksted, samt det islandske fartøj Isleifur II på 55 meter og bygget på Færøerne i 1976, mens North Ocean, som det sidste fartøj er russisk på 69 meter og bygget i 1978. Grunnabard har kostet 7 millioner kroner, Isleifur II 6 millioner kroner, mens North Ocean har koster mest med 9 millioner kroner.

Ocean Venture AS ejer også krabbefartøjet Prowess på 60,2 meter og Øklandfamilien ejer derudover krabbebåden Røstnessvåg på 53,5 meter gennem selskabet Ordinat Holding AS. I 2014 havde dette rederi et driftsresultat på hele 389 millioner kroner, som blandt andet skyldes salget af snurperen Ordinat.

At selskabet satser på sne- og kongekrabber er en fornuftig satsning, mens sæl-jagten, nok mere skal ses som et nødvendigt onde, da fartøjerne efter norske regler, skal have et driftsgrundlag. Så inden de kan fiske krabber, skal have tilladelse til at fange sæler først, derefter kan der søges om tilladelse til at fange både sne- og kongekrabber.

Kilde: Kystmagasinet.no

FiskerForum.dk