Makrelkvoten fordelt mellem EU og Færøerne

Makrelkvoten fordelt mellem EU og Færøerne

Tidligere på ugen, blev der under forhandlingerne i London mellem EU og Færøerne, lagt et øget pres på forhandlerne fra EU, fra især skotske, engelske og shetlandske fiskeriorganisationer.

De nordatlantiske fiskeriorganisationer var stærke modstandere af aftalen fra marts måned i år, mellem EU og Færøerne, hvor det blev muligt for færøske fiskere, at fange en meget større andel af de makrel, som Færøerne hævdede de havde til overflod af i egne farvande.

EUs giveaway ministers

Specielt Simon Collins Direktør for Shetlands Fiskeriforening, har ved flere lejligheder gået i rette med Færøernes opskruede tal for makrel, som også siden har vist sig ikke at have hold i virkeligheden. ”Det eneste sted hvor der er overflod af makrel, er omkring vores grænser”, fortalte Simon Collins til FishNews forledeen og gav ved samme lejlighed en bredside til forhandlerene fra EU, som han så glimrende betegnede på følgende måde, ”The Faroese have fisheries ministers, Europe has giveaway ministers.”

Makrelaftalen mellem EU og Færøerne

Resultatet af forhandlingerne blev at de færøske fiskere kan fiske op til 39.000 tons makrel i EU – farvande og EU kan fange en tilsvarende mængde ved Færøerne. For blåhvilling vedkommende er mængden sat til 25.000 tons, henholdsvis fanget i hvert af områderne. På flere områder er der samme fordeling mellem Færøerne og EU. EU får ligeledes adgang til torsk, kuller og sej i færøsk zone, hvorimod de til gengæld må fiske sperling, sild i Skagerrak og dybhavs-rejer samt helleflynder og hestemakrel i EU-farvand.

Efter oplysninger fra Danmarks Fiskeriforening, kan fiskeriet allerede starte den 1. januar 2015, dvs. om godt fjorten dage.