»Kærlighed ved første blik«
Det skriver Hampidjan på deres Web-side, om den umiddelbare reaktion fra Valur Pétursson side, hvor han under en test af Thyboron Trawldoors type 23, virkelig var imponerede over trawl-skovlenes performance.

»Kærlighed ved første blik«

Det skriver Hampidjan på deres Web-side, om den umiddelbare reaktion fra Valur Pétursson side, hvor han under en test af Thyboron Trawldoors type 23, virkelig var imponerede over trawl-skovlenes performance. En test der var så overbevisende, at begge skippere, Valur Pétursson samt Sigurdur Jónsson, blev overbeviste.

 

Thyborøn Type 23, et nyt skovl-design til demersal trawlere, baseret på Bluestream-teknologien, der anvendes i Thyboron’s pelagiske skovle.

 

Den samme teknologi og skovldesign er nu blevet tilpasset de demersale skovle, hvilket gør dem til semi-pelagisk skovle trukket ved bunden, hvilket betyder, at de er langt mere effektive end standard bundskovle, da der ikke er nogen bund-kontakt for at tilvejebringe en del af kvadreringskraften. Disse skovle er også lettere at trække, hvilket gør en betydelig forskel.

 

De trawlskovl-par, som det islandske fiskeriselskab Thorbjörn HF købte, blev først testet ombord i efteråret, af trawleren »Kaldbakur«, med fremragende resultater, før de gik videre til trawleren »Björgvin« og derefter »Drangey« til evaluering, før det endeligt var »Hrafn Sveinbjarnarsons« tur.

 

Valur Pétursson fortæller videre, at inden man havde fået de nye skovle om bord, havde man brugt Thyborøn’s pelagiske skovle type 22 med ekstra vægt. »Disse skovle fungerede rigtig godt, men for at opnå de helt rigtige resultater, brugte man at hænge en 1600 kg vægt på udstyret. Vægtene blev trukket på bunden hvorefter dørene kvadrerede rigtigt godt. Men det er ingen hemmelighed, at håndteringen af de ekstra vægte i kraftigt vejr, var en udfordring. Men med de nye skovle er det ikke noget man behøver at bekymre sig om længere. Det er slet ikke noget problem, at skyde trawlet og skovlene længere, og de arbejder hurtigt og uden at skovlene mister effektiviteten ved ændringer i kursen, hvor de også her holder positionen godt. Som en indikation er skovlspredningen fem favne større, hvilket er tilfredsstillende. Disse skovle har et mindre overfladeareal end konventionelle skovle, og de er derfor noget lettere at slæbe og trække.

 

Ifølge Valur Pétursson er type 23 skovlene helt ideelle til det demersale trawlfiskeri. De trawl vi bruger i dag er Hátoppur, måske bedre kendt som Grindjáni, som Hörður Jónsson laver for os og et Bacalao-trawl. Selv om vi ikke har så meget erfaring endnu med disse trawlskovle, ser de lovende ud. De sidste par uger har vi fisket i rigtigt tungt vejr, og det har ikke på noget tidspunkt været noget problem at få udstyret i vandet.

 

Vi kan skyde hurtigt, og det er fordi skovlene reagerer hurtigere og begynder at kvadre væk. Dette er noget vi kan se tydeligt ud fra kædelængden. Vi plejede ofte at trække med 300 favne af kæde på en 100 favnes dybde, og nu bruger vi istedet kun 190 til 240 favne, forklarer Valur Pétursson og fortæller videre, at fiskeriet har været godt på trods af den lange periode med dårligt vejr. Han tilføjede, at det er særligt tilfredsstillende at se, at kuller-bestanden er blevet stærkere, så der nu findes kuller over et langt større og bredere område.