Kæmpe Tun fanget som bifangst

Kæmpe Tun fanget som bifangst

Nærmest som to sjæle, én tanke – så vil Eu parlamentarikeren Søren Gade nu slå et slag for en tun-kvote til Danmark og mon ikke skipper Kenneth Nielsen med garnbåden L 353 »Biscayen« vil give ham ret. Tirsdag morgen kl. 07.00 kunne han hive en kæmpe-tun på ca. 250 kg og 2,6 meter op af vandet i norsk farvand ved Store Fiskebanke.

Kenneth Nielsen fortæller at han regner med yderligere to ture, så skal »Biscayen« til hovedsyn ved Vestværftet i Hvide Sande.

Det er ikke hverdagskost, for skipperen der netop står bag roret, efter tre uger på land, at få havets rovfisk nummer 1 i garnet. Så fiskeriet efter rødspætter på Store Fiskebanke, blev pludseligt anderledes sjovere, da togger-garnene blev hevet.

Fiskeauktionen i Thorsminde er klar
Efter en hurtig rundrigning til blandt auktionen i Thorsminde, er jungletrommerne nu sat i gang, som skipper Kenneth Nielsen selv udtrykker det med et smil. »Der var lige nogle ting der skulle afklares, inden vi hev ombord,« fortæller han til FiskerForum.dk. Men det er aftalt at, »Biscayen« forventeligt vil ramme Thorminde onsdag morgen ca. kl. 04.00.

Dvs. man er klar til auktions-start, med den ny-fangede tun, der således efter kun 24 timer kan få hammerslag på auktionen i Thorsminde.

Dvs. man er klar til auktions-start, med den ny-fangede tun, der således efter kun 24 timer kan få hammerslag på auktionen i Thorsminde. »Mere frisk tun-fisk kan man næsten ikke få, så forventningerne om en god efterspørgsel og trængsel omkring den 2,6 meter lange tun, er høje og håbet om en fornuftig afregning ligeså,« fortæller skipperen på »Biscayen« der udover den blåfinnet tun på ca. 250 kg også har meldt 200 kg blandet fisk til auktionen i Thorsminde, samt 650 kg havtaske og 2.000 kg rødspætter (msc) samt 300 kg rødtunger. Et resultat efter 4 dages fiskeri i det norske. (Se danske fiskeauktioner her)

Kenneth Nielsen fortæller at han regner med yderligere to ture, så skal »Biscayen« til hovedsyn ved Vestværftet i Hvide Sande. Der er fra mandag den 5. oktober og året ud, sat tid af til udskiftning af hovedmotor (Caterpillar seks cylinder på 600 HK) samt gear og generatorer. Der bliver tale om den helt store tur for den ca. 35 år gamle fiber garnbåd på godt 20 meter. (Der iøvrigt er sat til salg gennem WestShip – se her)

Søren Gade taler også om dansk tun-kvote

Søren Gade taler om dansk tun-kvote
Overfor Radio4 i programmet »Lobbyland« sidste onsdag havde man blandt andet biolog Henrik Lund fra Danmarks Fiskeriforening sammen med EU-parlamentariker Søren Gade og professor hos DTU Aqua Kim Aarestrup. Her var Søren Gade fortaler for at Danmark igen får del i tunfiskeriet, hvilket han også selv vil kæmpe for.

Tun kan være en yderst lønsomt fiskeri, der i nogle tilfælde kan give en kilopris på helt op til 200 kroner, hvilket kunne være en tiltrængt håndsrækning til de danske fiskere, der for fleres vedkommende godt kunne bruge den ekstra indtjening.

I programmet sagde EU parlamentarikeren videre, at der er meget at slås for i dansk fiskeri, hvor især Brexit lurer som en økonomisk ubekendt, hvorfor en kvote på tun på blot 200 tons ville være en vigtig og kærkommen økonomisk håndsrækning og et fiskeri der går godt i tråd med det øvrige.

»Vi bør, som medlemmer af det Europæiske fællesskab, kunne få del i tun-kvoten, især når man tager i betragtning, at lande som både Norge og Island, der begge står udenfor det Europæiske fællesskab, begge har tun-kvoter. Det bør Danmark selvfølgelig også have,« understreger venstre-kæmpen til sidst.

Du kan høre eller genhøre »Lobbyland« der omhandler »tunen er kommet til Danmark – men vi må ikke fange den«

Skriv et svar