Island og Færøerne enige om lodde-fiskeri

Island og Færøerne enige om lodde-fiskeri

Færøerne og Island blev sidst i januar enige om de færøske fartøjers lodde-fiskeriet i islandsk farvand. Og de første færøske skibe er allerede taget på fiskeri.

Der gik ikke mange timer fra, at der var opnået enighed, indtil de første to færøske fartøjer, Norðborg og Høgaberg, skyndte sig at gøre klart til fiskeri efter lodde i islandsk farvand.

De færøske fiskere kan dermed slutte sig til deres islandske kollegaer, som har haft meget godt loddefiskeri i januar.

Høgni Hoydal og Kristján Þór Júlí­us­son, fiskeriministre på henholdsvis Færøerne og Island, er nu enige om fiskeriet efter sild, blåhvilling og andre fisk i 2018. Og dermed kan fiskeriet efter den eftertragtede lodde begynde for de færøske fiskere.

Færøerne får med aftalen fem procent af loddekvoten for 2018, som er på sammenlagt 208.000 tons. Island har givet en smule efter i forhandlingerne, idet man nu tillader, at skærings-datoen for produktion til konsum på Færøerne flyttes et par dag, fra 15. februar til 17. Februar. Herefter skal de færøske fartøjer lande en tredjedel af lodde-fangsterne på Island.

Færøske fartøjer fiskede godt 14.700 tons lodde i 2016 til en værdi af 80 millioner kroner.

Ifølge aftalen beholder færøske fartøjer også en kvote på 5.600 tons i islandsk farvand, der omfatter 2400 tons torsk og 650 tons brosme. Island beholder sin kvote på 1.300 tons makrel i færøsk farvand.