Ingen Fiskerifondsmidler afsat til fiskernes kamp mod sælerne

Ingen Fiskerifondsmidler afsat til fiskernes kamp mod sælerne

Trods et stort beløb på 1,3 mia. kroner i Hav- og fiskerifondsmidlerne, afsat til det danske Hav- og Fiskeriudviklingsprogram for perioden 2014 – 2017, som netop aftalt mellem et bredt udvalg af Folketingets partier, er der ikke afsat penge til kompensation for fiskernes sæl-skader, som ødelagte redskaber og skambidte fisk.

Istedet er der afsat små 6 mio. kroner til sælsikre redskaber, hvilket har fået en hård kommentar med på vejen af Bornholms Fiskeriformand Thomas Thomsen, som overfor DR Bornholm udtaler, at sælsikre redskaber ikke hjælper, medmindre man samtidig også regulerer sælbestanden.

Så fiskeriaftalen gør, ifølge Fiskeriformanden, ikke noget ved sæl-problemet og han siger videre til DR Bornholm, “Vi havde håbet, at der også blev sat penge af til både kompensation for de skader, som sælerne forvolder og at der blev åbnet for reguleringen af bestanden.”

Omkring Bornholm er det især den grådige gråsæl, der er problemet. Sælen er en flittig gæst i fiskernes garn og med den kraftige stigning i antallet af sæler de senere år, har det efterhånden næsten helt fordrevet fiskerne fra de kystnære områder omkring Bornholm.