Fiskerichef opfordrer til en genoplivning af britisk fiskeri efter Brexit

Fiskerichef opfordrer til en genoplivning af britisk fiskeri efter Brexit

Opfordringen rækker over de britiske myndigherne og de forskellige lokale britiske fiskeindustrier samt på tværs af kystsamfundene i Nord og det Nordøstlige områder i Storbritannien, om at udnytte større fiskekvoter efter briternes farvel til EU.

Shetlands Øernes Fiskerforeningens administrerende direktør Simon Collins siger i en kommentar, at de lokale myndigheder nu har en oplagt mulighed for at påvirke omfanget, men også finansieringsniveauet for erstatningsfonden, der fremover vil hjælpe til en bedre infrastruktur i Havnene i de kommende år.

Fonden skulle erstatte den eksisterende fond, »European Maritime and Fisheries Fund (EMFF), hvorfra den skotske regering årligt modtager 107 millioner euro, hvilket svarer til en andel på 46% af hele den britiske fordeling.

Udfordringen kommer, efter en ny undersøgelse af dr. Ian Napier, fra UHIR17;s marinecenter for maritimt fiskeri i Shetland, hævder, at den britiske fiskerisektor potentielt kunne fordoble sin størrelse efter Brexit, til istedet at være på 1,68 milliarder pund.

Collins peger på, at nu er det tid for de lokale myndigheder at engagere sig og samarbejde med fiskeindustrien, så havnene ville kunne få det tiltrængte løft, økonomisk og vækstmæssigt, så man kunne være klar, når briterne udtræder i slutningen af december 2020.

Han påpeger desuden, at mange samfund langs vestkysten, herunder Gairloch og Ullapool, og landsbyerne Avoch, Brora og Helmsdale på østkysten, kunne høste fordelene, hvis der blev stillet tilstrækkelig finansiering til rådighed.

Han mener ligeledes, at mindre fiskerihavne i Moray og Aberdeenshire også ville kunne have gavn af investeringerne. »Der er masser af interesserede mennesker, der vil fiskeriet, hvor ekspertisen samt fagligheden er tilstede. Vi vil bare sørge for, at de lokale myndigheder planlægger det videre.«

»Der er en realistisk mulighed for en genoplivning af branchen, hvor samfund, der har store eller små både, kan være til gavn. Det sker dog ikke uden en forbedret infrastruktur og distribution til markedet. »Der er virkelig udsigt til yderligere indtjening og nye muligheder for de kystsamfund, der har lidt,« slog Collins fast.

Du kan læse mere her på Aberdeen Jornals Limited (engelsk)

Kilde: The Press and Journal FiskerForum.dk