Fiskene rammes af den øgede Co2 forurening

Fiskene rammes af den øgede Co2 forurening

FiskerForum.dk skrev forleden om Co2 forureningen og den følgende forsuring af havene og de vidtrækkende konsekvenser det vil få for hele økosystemet. Mere alvorligt rammer det øget indhold af kuldioxid i havet nu fiskenes lugtesans.

Lugtesans kan man da undvære, skulle man mene. Men ikke hos fiskene. I deres verden skal man ikke mange meter ned under overfladen, før lyset bliver mindre og andre sanser må tage over. Her er lugtesansen for fisk yderst vigtig, skriver forskere i sidste udgave af tidsskriftet Nature Climate Change.

Fiskene bruger lugtesansen til at finde mad og hinanden, men også til at lokaliserer fjender og måske endnu vigtigere, at finde hjem til gydepladserne, hvor reproduktionen kan finde sted.

Derfor er der grund til bekymring, når undersøgelser og ny forskning viser at netop stigende Co2 niveauer i havet, kan være med til at svække lugtesansen hos fisk.

Den negatigve Co2 påvirkning af fisk er ikke ny, for tidligere forskning har også påvist at fisk ændre opførlse når Co2 niveauet stiger. Man var måske mere tilbøjelig til at mene, at det udelukkende var hjernen hos fisk der, i større eller mindre grad, blev påvirket. Men forskernes egne resultater peger nu også på, at lugtesansen bliver direkte påvirket. Her havde man forsøgt sig med havaborre, som blev udsat for høje værdier af Co2 og hvor det direkte kunne påvises, at lugtesansen havde lidt skade, for fiskens agtpågivendhed overfor rovfisk, var nærmest reducerede til ingen.

Derfor er det med bekymring og en smule foruroligende at følge, om fiskene kan følge udviklingen med den øgede Co2 påvirkning af havene, eller om forureningen med kuldioxid (Co2) også her går for stærkt til, at fiskene kan følge med. Du kan læse et sammendrag af »Near-future co2 levels impair the olfactory system of a marine fish«.

Kilde: Nature Climate Change FiskerForum.dk