Fiskefoderselskab solgt for over 10 milliarder

Fiskefoderselskab solgt for over 10 milliarder

Det er den amerikanske virksomhedskonglomerat Cargill, der har spredt sig over mange forskellige forretningsområder over hele verden, der nu går ind og køber én af verdens førende Fiskefoderproducenter, EWOS med afdelinger i Canada, Chile, Vietnam, Skotland og Norge.

EWOS er solgt for 1,35 milliarder Euro, svarende til godt 10 milliarder danske kroner oplyses det på EWOS hjemmeside og skal ses som det privatejet amerikanske Cargills ønske om at sikre forsyningssikkerhed og kapacitet for fiskefoder af god kvalitet samt udnytte vækstpotientialet indenfor fisk og skaldyr.

Det er den anden handel indenfor aquakultur, som Cargill har foretaget på kort tid, fortæller Præsident og CEO i Cargill David MacLennan, som videre påpeger at investeringen er en del af virksomhedens strategiske vækstplaner, hvilket samtidig understreger Cargills engagement i den voksende branche omkring fiskeopdræt. En branche som forventes at øge med 70 procent indtil 2050, hvor opdrætten af fisk og rejer vil være en af løsningerne for at imødekommede den stadigt stigende efterspørgsel efter proteiner.

Selve handlen mellem Cargill og Altor and Bain Capital, som ejer EWOS, er afhængig af myndighedernes godkendelse og forventes først at være gennemført omkring årsskiftet.

EWOS blev grundlagt i 1931 af Erik Berggren, Victor Weyde og Olle Sjöstedt (heraf navnet EWOS). Først fra omkring 1980`erne og op til i dag har virksomheden haft et årlig vækst på omkring 18 procent og er i dag at regne for  én af de førende fiskefoderfabrikker i verden. EWOS producerer foder og tilskud til mere end 28 forskellige fiskearter i dag. 

CARGILL  væsentligste forretningsområder er handel og indkøb samt engrosvirksomhed med korn og andre jordbrugsprodukter, handel med energi, stål og transport, husdyrbrug og foder, produktion af fødevareingredienser såsom stivelse, glukosesirup og vegetabilske olier til brug i forarbejdede fødevarer og til industrielt brug. Cargill driver også et en stor finansiel service division, som klarlægger finansielle risicis på virksomhedens råvaremarkeder.  Cargill har i dag omkring 153.000 ansatte og omsatte for 133 mia. dollars i 2012 og har aktiviteter i mere end 67 lande verden over.