Fire ud af fem norske muslinger indeholder plastrester

Fire ud af fem norske muslinger indeholder plastrester

Det er en alarmerende og meget bekymrende rapport, der påviser fundet af plastpartikler i mere end 80 procent af alle blåmuslinger ved den norske kyst.

En undersøgelse foretaget af det norske institut for vandforskning (NIVA), om mikroplast i blåmuslinger der lever langs kysten, afslører katastrofalt stort indhold af små plastpartikler i fire ud af fem.

Rapporten og undersøgelsen er udarbejdet for Miljødirektoratet og som direktør Ellen Hambro i det norske Miljødirektoratet siger, »Mikroplasten findes nok overvejende i dyrets fordøjelsessystem. Men da vi spiser hele blåmuslingen, kan mikroplast selvsagt havne på norske middagsborde,« siger direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

I undersøgelserne, har man taget 13 prøver og undersøgt mere end 252 blåmuslinger, hvoraf hele 193 muslinger indeholdt det omsiggribende mikroplast.

Man ved meget lidt om konsekvenserne af mikroplast.

Der er en stigende bevidsthed men også bekymring omkring problemet med mikroplast rester i muslingerne, siger forsker Amy Lusher. Der dog også kan henvise til et langtidsstudium om mængden af plast i fisk og skaldyr, som påviser at mængden af plast i fisk og dyr, ikke har ændret sig væsentligt de seneste 30 år.

En undersøgelse, der bygger på en svensk måling omkring den sydlige del af Østersøen, hvor plastartikler i fisk og skaldyr ikke har ændret sig det helt store siden 1987, trods en udledning fra landene omkring Østersøen på det tredobbelte.