EUs Juncker optimistisk omkring en Brexit-aftale

EUs Juncker optimistisk omkring en Brexit-aftale

Europa-Kommissionsformanden Jean-Claude Juncker tror fuldt og fast på en Brexit-aftale i november måned og han mener chancen for en aftale er blevet større de seneste døgn.

Sådan faldt udtalelserne fra kommissionesformanden til Østrigs presse i weekenden, hvor Juncker påpegede, at det måske ikke ville blive til oktober, men dog senest i november måned en aftale vil foreligge.

Nogle punkter i aftalen vil dog vare lidt længere i processen og forventes ikke færdigbehandlet før sidst på året, som eksempelvis fremtidens grænse-forhold mellem Irland og Nordirland (britisk).

Formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk har anlagt samme positive holdning over, at en egentlig Brexit-aftale vil være på plads sidst på året. Dette fremførte han ved en konfenrence i Krakow i Polen, hvor den tidligere polske premierminister Tusk sagde, »Vi vil forsøge at få en aftale i stand i oktober. Og jeg tror, at der er en chance for, at vi vil have en endelig aftale på plads sidst på året.«

Udmeldingerne fra Juncker og Tusk kommer mindre end to uger før et afgørende topmøde i Bruxelles, som allerede nu kaldes for »Sandhedens time« for Brexit-forhandlingerne.

Den britiske premierminister Theresa May får på EU topmødet onsdag den 17. oktober, mulighed for at overbevise de øvrige EU-ledere om, at det kan lykkes at få en aftale i stand.

Men det bliver en svær balancegang, for Mays eget bagland er kritiske overfor indholdet i den såkaldte Chequers-plan og EU´s Donald Tusk har allerede én gang forkastede planen som ubrugelig. Spændende bliver det under alle omstændigheder.

Kilde: Euroinvestor FiskerForum.dk