Danske fiskere i klemme i Knaldhård kvotekrig om torsk

Danske fiskere i klemme i Knaldhård kvotekrig om torsk

Danske fiskere risikerer at komme i klemme i kvoteforhandlingerne om især torskefiskeriet i Nordsøen og Skagerrak. Her vil EU-Kommissionen skære kvoten ned med 20 procent, og antallet af dage, som der må fiskes, skæres ned med 22 procent.
Det vil få store konsekvenser for de danske fiskere, så den danske fødevareminister Mette Gjerskov (S) forventer ikke meget søvn, så længe forhandlingerne med de øvrige EU fiskeriministre står på i Bruxelles.

Der er lagt op til åbent slag om fiskekvoterne for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

”Torsk er en vigtig art, som kommer med som bifangst i alle mulige andre fiskerier. Så hvis ikke man har en torskekvote, er det svært at komme ud at fiske,” siger Mette Gjerskov inden dagens ministerrådsmøde og fortsætter, ”Kommissionens forslag vil derfor betyde mere udsmid af døde torsk, og det er vi rigtig utilfredse med, for det har absolut ingen glæde af. Derfor vil vi gerne reducere dødeligheden af torsk på en anden måde for eksempel ved brug af bedre fiskeredskaber.”

Derfor ønsker den danske fødevareminister sammen med fiskerne en uændret kvote og i stedet redde torsken med krav om mere selektive fiskeredskaber, som sorterer de mindste torsk fra, inden slæbet trækkes op.

Forhandlingerne kompliceres af en gordisk knude, da et fremlagt forslag til en forvaltningsplan for fiskeriet sidste år endnu ikke er blevet vedtaget af ministerrådet og Europaparlamentet.

Dermed bliver torskekvoterne nu en del af en magtkamp mellem EU’s institutioner om, hvem der bestemmer.

Der er således lagt op til krig, og til at ministerrådet vil gå udenom kommissionen og direkte i krig med parlamentet. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, og det vil vi gøre alt for at undgå. Men vi er ganske få lande, som prøver at stå op imod den krig, siger den danske minister.

Kilde: Dr.dk
FiskerForum.com