Bæredygtigt resultat af årets fiskeriforhandlinger

Bæredygtigt resultat af årets fiskeriforhandlinger

Aftalen om næste års fiskerikvoter blev i nat forhandlet på plads i EUs Ministerråd. Fødevareministeren var med til det sidste og glæder sig over, at Rådet fastholdte en bæredygtig plan for torskefiskeri i Nordsøen, og at adskillige fiskekvoter forhøjes efter nytår til gavn for fiskerierhvervet
”Jeg glæder mig over, at vi har fastholdt målet om en bæredygtig plan for fiskeriet efter torsk i Nordsøen trods pres om en svækkelse fra nogle af de store lande. Men jeg er også glad for, at Kommissionen nu har lovet at ville fremlægge en ny og fremadrettet bæredygtighedsplan til foråret”, siger Mette Gjerskov efter at forhandlingerne blev afsluttet ved firetiden lørdag morgen.

Efter pres fra dansk side lykkedes det ud på de små timer at overtale Rådet og Kommissionen til, at danske fiskere kan få et mere fleksibelt fiskeri inden for en bæredygtig kvote. Fx slipper fiskerne for en planlagt reduktion på 18 pct. i antallet af dage, de kan fiske torsk, hvis de dokumenterer deres fangst ved at have kameraovervågning.
For en række fisk er kvoten forhøjet. Det gælder blandt andet sild (132 %) og rødspætte (15 %) i Nordsøen og jomfruhummer (16 %) i Skagerrak og Kattegat.
”Jeg er meget glad for, at der på mange områder allerede fra nytår kan fiskes mere end i år. Det kommer til at gavne danske fiskere. Forøgelsen er et resultat af, at vi i mange år har ført en ansvarlig og bæredygtig politik på de her fisk. Det giver nu afkast. Bæredygtige bestande er den bedste vej til flere fisk og et stærkt erhverv”, understreger Mette Gjerskov.

Forbud mod direkte torskefiskeri i Kattegat
Kvoten for torsk i Kattegat reduceres med 30 % og må alene fiskes på bifangst. Det vil sige, at torsken ikke længere kan fiskes direkte, men i stedet sammen med eksempelvis jomfruhummer. Til gengæld slipper fiskerne for et krav, som ellers var forslået af Kommissionen, om maksimum halvanden procent bifangst per landing. Forbuddet kommer for at beskytte torsken, og torskefiskeriet i Kattegat vil for første gang være på linje med biologiske anbefalinger. Dermed tages vigtige skridt mod en mere bæredygtig torskebestand.