I løbet af blot et årti, siden torskebestandene i Nordsøen var tæt på kollaps, kan briterne nu igen købe og tilberede Nordsø Torsk med en god og ren samvittighed.
Meddelelsen kommer efter, at engelske og skotske torskefartøjer, der er medlemmer af »The Scottish Fisheries Sustainable Accreditation Group«, nu er MSC certificerede.
Takket være en enorme indsats fra en koalition af fiskeriorganisationer med støtte fra detailhandlen og supermarkederne samt industrien for skaldyr og konsumfisk, har Nordsø-torsken, langt om længe bestået en uafhængig vurdering efter MSCR17;s strenge standarder og krav.
Nyheden betyder, at, hvis forudsætningen af de strenge sporbarhedskrav overholdes, kan torsken fra Nordsøen allerede nu sælges i supermarkeder og på restauranter, med det blå MSC mærke.
Slut med R03;R03;forvirringen
Selvom torsken er én af R03;R03;de mest populære fisk i Storbritannien, spises der næsten 70.000 tons af den hvert år. En YouGov undersøgelse, bestilt af MSC, viste at mere end én ud af tre voksne i Storbritannien (35%) indrømmede, at de ikke ved om torsken er bæredygtig fanget eller ej, og om folk derfor bør afvise eller accepterer at spise den.
Næsten tre ud af ti af de undspurgte (28%) sagde, at de mente torsken ikke var bæredygtig, og at folk aktivt burde undgå at spise den. Men det samme antal (28%) sagde, at de troede det modsatte, nemlig at der er rigelige mængder torsk og at det derfor var et bæredygtigt valg af spisefisk.
Toby Middleton, der er MSC Program direktør for »North East Atlantic« forklarede: »Dagens certificering markerer slutningen af R03;R03;forvirringen omkring torsken. Så hvis du kan se en MSC-etiketten på din torsk, så ved du nu, at den er kommet fra en bæredygtig kilde. Ved at vælge fisk med den blå etiket, hjælper du med at beskytte bestanden langt ind i fremtiden.«
Nordsø-torskens lange vej til genopretning
Meddelelsen markerer en vigtig milepæl for branchen. Torskebestandene i Nordsøen nåede op på 270.000 tons i 1970R17;erne, hvor den toppede. Bestandene faldt dog til kun 44.000 tons i 2006, hvilket siden har fået branchen til at samarbejde med blandt andet den skotske regering samt EU´s Siden da har branchen arbejdet sammen med den skotske regering og EUR17;s Fiskerikommission, om at blive enige om og gennemføre en »Cod Recovery Plan«, der ville genopbygge bestanden af torsk.
Planen havde til formål at reducere torskefangsterne med 25 pct. I 2009 blev dette fuldt op af årlige reduktioner på 10 pct. Som reaktion herpå lukkede den skotske industri store gydeområder til fiskeri og indførte et system med realtidslukninger for at beskytte gydeningerne, mens man prøvede at udvikle nye net og systemer med elektronisk overvågning, ved hjælp af CCTV-kameraer om bord på bådene.
Danske fiskere, kunne allerede i september 2016, glæde sig over at torsk fra både Nordsøen og Skagerrak, fik det blå MSC mærke for bæredygtigt fiskeri. DFPOs medlemmer blev dermed de første fiskere, som med god samvittighed kunne lande Nordsø-torsk med MSC-mærkningen, som det eneste MSC-certificerede torskefiskeri i EU dengang.