Hollændere er storaktionærer i færøsk fiskeri

Hollændere er storaktionærer i færøsk fiskeri

Hollandske investorer har tilsammen investeret for 450 millioner kroner i færøsk fiskeri, og de er alt andet end tilfredse med de færøske planer om at tvinge al udenlandsk kapital ud af erhvervet i løbet af fire år.

Herhjemme er også Statsministeriet blevet indblandet i debatten. I et notat, som den færøske avis Norðlýsið har fået indsigt i, får hollænderne opbakning fra Statsministeriet. Notatet er udarbejdet 20. juni i forbindelse med, at den hollandske ambassade i Danmark har luftet deres utilfredshed med de færøske planer overfor Statsministeriet. Efterfølgende er det færøske Landstyre blevet orienteret af Statsministeriet.

Den hollandske ambassadør har fremført, at selv om Holland respekterer færingernes interne anliggender, så vil de færøske planer skade de hollandske investorer. Ambassadøren peger på, at planerne harmonerer meget dårligt med den europæiske måde at arbejde på, hvor åbenhed og samarbejde er nøgleordene.

Endvidere påpeger den hollandske ambassadør, at de færøske planer sætte store forhindringer i vejen, når færingerne i fremtiden skal forhandle med EU om fiskerirettighederne.

Regeringen vil ikke blande sig

Af notatet fremgår det, at den generelle holdning hos den danske regering er, at kapital skal kunne flyttes frit imellem lande. Selvom den danske regering er enig i de hollandske protester, så ønsker regeringen ikke at blande sig yderligere.

Holland har protesteret imod de færøske planer på højt plan. Således har selveste den hollandske ministerpræsident Mark Rutte haft telefonsamtaler med den færøske lagmand Aksel V. Johannesen.

En af de største, hollandske interessenter i færøsk fiskeri er Parlevliet & Van Der Plas, som har aktier i 18 færøske fiskeskibe, og som firma var med til at bygge den første pelagiske fabrik på Færøerne.