Derfor er der opstået en konflikt, mellem EU på den ene side og Færøerne og Norge med deres netop indgåede russiske fiskeaftaler, på den anden side. Krisen spidser nu så meget til, at samarbejdsaftalen om fiskeri mellem Norge og EU, indtil videre er sat på pause på ubestemt tid.
På et EU-møde i denne uge lød der stor kritik af særligt Norges, men også Færøernes fiskeriaftale med Russerne i Nordøst-Atlanten. En aftale der bedst kan betegnes som et uklædeligt sammenstød mellem principper og penge, der ikke kunne komme på et mere følsomt tidspunkt, hvor krigen mellem Rusland og Ukraine stadig er igang.
I Bruxelles stod Norge til en solid verbal afklapsning under EU-mødet i denne uge, for sit forhandlingsforløb med Rusland i Nordøst-Atlanten, hvilket Færøerne også kraftigt er blevet kritiseret for.
Blandt embedsmændene fra de 27 EU-medlemmer, der på EU-mødet behandlede forholdet til EFTA-landene; Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein, haglede kritikken og de verbale overhalinger, ned over nordmændene for at føre fælles politik med russerne på et tidspunkt, hvor EU har lagt forholdet til den store østlige nabo og aggressor, på is.
Der var stor bekymring fra EU-Kommissionens side, der forhandler på EU-landenes vegne, i den såkaldte Nordøstatlantiske Fiskerikommission (NEAFC), da de aflagde rapport fra samlingen, hvor både nordmændene og Danmark på vegne af Rigsfællesskabet, med Færøerne og Grønland, stillede sig på russernes side imod EU i en række sager.
Du kan læse artiklen »Rigsfællesskaet stiller sig på russernes side imod EU i fiskestrid« her
Eftersom EU-mødet tirsdag koncentrerede sig om forholdet til EFTA-landene, kunne Færøerne sidde lidt skjult og i skyggen af dette.
EU-Kommissionen fremhævede, at man i EU-delegationen forgæves havde forsøgt at tale Færøerne, Norge, Island og Storbritannien fra at stemme sammen med russerne. Specielt set i lyset af den anspændte situation, hvor EU netop sætter ind med endnu flere sanktioner mod Rusland, der samlet set skal presse den russiske økonomi yderligere og i særdeleshed set i lyset af den fortsatte krig i Ukraine.
Kommissionen noterede sig også, at hvor EU helt har kappet samarbejdet med Rusland efter invasionen af Ukraine, så har både Færøerne og Norge nærmest gået den modsatte vej, ved for nyligt at have indgået nye fiskeaftaler med russerne til stor fortrydelse for EU-fællesskabet i Bruxelles.
Under mødet havde Danmark pointeret, at godt nok stemte Danmark, på Rigsfællesskabets vegne, sammen med Færøerne og Grønland imod EU, sammen med russerne, men forklaringen her var, at netop fiskeriet i de to lande suverænt bestemmes og besluttes selvstændigt og som Danmark ikke kan anfægte. Dog understegede den danske delegation, at Danmark selv bakkede helt op om EU-linjen og derfor ikke var enige i hverken Færøernes eller Grønlands beslutning om at gå imod EU på disse punkter.
Sagen er røget helt til tops i EU-Kommissionen, hvor man har indkaldt de norske og britiske ambassadører, til det man i de kredse kalder kammeratlige samtaler, at indprente dem vigtigheden af fælles fodslag mod russerne – i alle aspekter også fiskeriets.
NEAFC er et forum for landene i Nordøst-Atlanten, som regulerer fiskeriet i de områder, der ligger uden for de nationale sømile-grænser. Området strækker sig fra Grønlands sydspids østpå til Barentshavet og hele vejen syd for Portugal og er et af de mest fiskerige i hele verden.
Deltagerlandene i dette forum er: Rusland, Norge, Island, Storbritannien og EU samt Danmark på vegne af Rigsfællesskabet med Færøerne og Grønland.