Vestjyske fiskere og virksomheder føler sig ’taget som gidsler’ i Brexit
En af Thyborøn’s største virksomheder med Niels Olaf Vinther Jensen ved roret, siger tingene ligeud og direkte, som tilfældet var på TV MidtVest tirsdag, hvor han tordnede mod den manglende afklaring omkring Brexit.

Vestjyske fiskere og virksomheder føler sig ’taget som gidsler’ i Brexit

En af Thyborøn’s største virksomheder med Niels Olaf Vinther Jensen ved roret, siger tingene ligeud og direkte, som tilfældet var på TV MidtVest tirsdag, hvor han tordnede mod den manglende afklaring omkring Brexit og forklarede, »Vi er taget som gidsler i denne sag. Det gælder økonomi og jobs. Der er stillestående aftaler, som vi ikke kan få sat gang i, fordi det hele ligger i det dødvande, som det gør,« fortalte Niels Olaf Vinther Jensen, »Det er jo det rene cirkus«.

Frustrationen var udtalt hos den vestjyske virksomhedsejer der dagligt leder smede-virksomheden Kynde & Toft på Havnen i Thyborøn. En virksomhed med næsten 100 medarbejdere, der primært laver totalentrepriser til fiskeriet. Virksomheden ombygger og nybygger skibe på stribe, med flere fra Storbritannien. Her er man netop igang med at færdiggøre en trawler til det skotske fiskeri. Flere rederier fra dette fiskeri er klar til at få udført arbejde i Thyborøn, men er henholdene pga. den manglende afklaring omkring Brexit. Gode ordre ligger derfor i venteposition.

På foranledning af TVMidtVest har EU-politikerne MEP Søren Gade (V) og MEP Niels Fuglsang (S) taget turen til Thyborøn, for at lytte til bekymringerne hos Vestkysthavnens virksomheder og fiskere, hvor briternes exit fra EU-fællesskabet i dagligdagen fylder mere og mere. Noget som også Søren Gade bemærker under besøget og som han kommenterede således, »Den bevidsthed, man har om Brexit – den viden, man har om Brexit – den er større i Thyborøn, end den for eksempel er i Holstebro, vil jeg vove at påstå. Fordi det er så indlysende, at det betyder noget for hele lokalsamfundet.«

Ingen ved hvor de står – hvilket desværre står lysende klart for de fleste, med det kaos der især har udspillet sig i Underhuset de seneste par dage, med afstemninger for og imod Boris Johnson’s Brexit-aftale og nu her senest spørgsmålet omkring et kommende valg til Underhuset. Et kaos, som tydeligt har forplantet sig til den vestjyske fiskerihavn, hvor følgerne kan få vidtrækkende konsekvenser. Alle holder vejret, mens briterne tumler rundt for tredje år i træk, uden udsigt til en snarlig afklaring.

Det er ekstremt vigtigt, at EU forstår de vestjyske fiskere og industrien, så fiskeriet i britisk område kan fastholdes, da mere end 40 procent af fiskeriet foregår i deres farvand. Hvis briternes Exit ender uden en fiskeriaftale, bliver der trængsel og pres på fiskevandene i Danmark. Det er en situation som fiskerne gerne vil være foruden.