Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) ønsker vi skal tale ordentligt til hinanden i debatten, hvor han føler sig skudt på med alverdens usaglige ting. Det skriver han i et svar til fisker Klaus Rosenfeldt Hansen i Nordsoeposten.dk.
Fiskeriminister vil efter eget udsagn, blot redde torsken.. og beskyldningerne fra Klaus Rosenfeldt Hansen mener han skader torsken mere end det gavner. Noget han i denne kommentar i Nordsoeposten.dk prøver at snakke sig uden om, ved at foregive at Klaus Rosenfeldt Hansen udemærket godt ved, at de hårde og urimelige anklager, bygger på en række misforståelser.
Men der har ministeren gjort regning uden vært, for Rasmus Prehn’s (S) anklage om at den nordjyske fisker’s påstand om at små torsk og torskeyngel blot kan kastes i havet igen og overleve. Men dette modsvares fra ministerens side, uden dokumentation iøvrigt, men med henvisning til at forskerne ved DTU Aqua i stedet oplyser, at torskene meget ofte dør, efter at de har været fisket – også selvom de kastes i havet igen lige med det samme.
Faglig og saglig dokumentation fra den Nordjyske fiskers side
Her henviser Klaus Rosenfeldt Hansen blot til, at forskere fra DTU har indfanget 28.000 torsk og chippet dem samt genudsat dem. Hvordan kunne de overleve det..Se blandt andet et uddrag af en artikel her:
Ligeledes henviser Rasmus Prehn (S) til, at der i 2020 blev kastet 44 tons torsk tilbage i Kattegat, ifølge estimater fra DTU Aqua. Hvorefter de fleste må formodes at være døde. Det duer ikke, siger ministeren, hvis vi gerne vil have torsk i fremtiden. Siden slutningen af 1990erne er torskebestanden i Kattegat faldet med hele 90 procent. Det er altså alarmerende. Det må stoppes, hvis vi ønsker torsk i fremtiden. Og det gør jeg, skriver ministeren. Jeg synes, det ville være ulykkeligt, hvis vi udrydder danske torsk, og hvis der ikke er torsk at fange i fremtiden. For mig er torsken en slags nationalfisk. Og jeg elsker en god nytårstorsk med sennepssovs, rødbede- og bacontern, understreger fiskeriministeren.
En gang spin og usandheder
De seneste tal lyder på 600 gram torsk pr. skib pr dag, fortæller Klaus Rosenfeldt Hansen. Så når ministeren mener der bliver »snydt« med 600 g pr skib pr dag, kan ministeren så forklare hvordan vi skal skrive 600 gram ind i systemet, når man kun kan skrive hele kg i, det er nemt at sørge for vi ikke kan skrive det korrekte tal ind og så bagefter beskylde os for snyd, skriver den Nordjyske fisker.
Klaus Rosenfeldt Hansen spørger retorisk: »Mener ministeren, at torsk ikke svømmer ind i travl, fordi der er kamera på dækket?« Jeg formoder, at Klaus Rosenfeldt Hansen allerede kender svaret. Selvfølgelig tror jeg ikke det. Kameraet foreslåes, fordi det i følge eksperterne, vores egne og udenlandske erfaringer, er den bedste måde, at tilskynde fiskerne til at fiske på en måde, så de får færre torsk som bifangst, eller at de stopper fiskeret af jomfruhummere, når de har fanget for mange torsk. På kort fra DTU kan vi se, at fiskekuttere, der har fisket med kamera, oftere vælger områder at fiske i, hvor risikoen for bifangst af torsk er mindre. Kameraet kan på sigt også tilskynde fiskerne til at bruge endnu mere selektive redskaber, så jomfruhummerne kan fiskes uden at torsken kommer med.
Vælger vi helt at frede torsken, som Klaus Rosenfeldt Hansen foreslår, vil vi de facto umuliggøre fiskeri af jomfruhummere, hvilket ville få store erhvervsøkonomiske konsekvenser og gå hårdt udover fiskerihavne ved fx Læsø, Strandby og Hirtshals. Med kameraprojektet kan vi fastholde fiskeriet af Jomfruhummere, men bedre undgå bifangst af torsken og dermed sikre torskebestanden på sigt.
Klaus Rosenfeldt Hansen henviser blot til, at Ministeren mener at en fredning af torsken risikerer at stopper hummerfiskeriet. Men en truet art som pighaj kan godt fredes og skal genudsættes. Mærkeligt man ikke kan frede andre arter, det er vist kun viljen fra ministeren der mangler her, skriver den Nordjyske fisker..
Kan overvågningen foregå på samme betingelser som på togstationer og tankstationer
Og så mere generelt til spørgsmålet om overvågning, skriver Rasmus Prehn (S) på Nordsoeposten.dk. Ingen af os bryder os om unødig overvågning. Vi vil da allerhelst undgå det, hvis vi kan. Alligevel er det nødvendigt visse steder. Vi accepterer allerede kameraovervågning på fx tankstationer, i lufthavne, på togstationer, visse steder i nattelivet mm. Og hvad angår mig og andre politikere, så bliver vi jo filmet hvert eneste gang, vi er på arbejde i Folketingssalen, hvor hele Danmark kan kigge med via folketings-tv og på internettet. TV-klip med os kan optages og gemmes i al evighed. Fiskerne derimod bliver ikke filmet. Kun deres fisk filmes. Og alt videomaterialet fra fiskekutteren ejes af skipperen. Kun de data, der har med fangsten at gøre, kan bruges efter gældende GDPR-regler af Fiskeristyrelsen.
Klaus Rosenfeldt Hansen skriver videre, vi Kattegat-fiskere vil heller end gerne videoovervåges, hvis det vel og mærke kan ske på samme betingelser som lufthavne, togstationer, butikker osv, og det ville være meget interessant at få ministerens svar, KAN VI FÅ OVERVÅGNING PÅ SAMME BETINGELSER – så er alle problemer løst, men det tør ministeren ikke love. Så det er direkte usandt mht GDPR, at ministeren siger at fiskerne ejer data, men det er jo ikke rigtig, ministeriet vil have krav på at få dem udleveret uden retssikkerhed og vi skal endda give tilladelse til at de kan udleveres til tredje part, sig mig tror fiskeriministeren Rasmus Prehn (S), at der står idiot på ryggen af os.
Fiskeriministeren skriver, at havde vi kunnet undgå kameraprojektet, havde vi gjort det. Men med et fald på 90 procent og en torsk, der er på kanten af udryddelse, er vi simpelthen nødt til at handle. Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der organiserer Danmarks pelagiske fiskere, har allerede meldt ud, at de går frivilligt ind i en kameraordning. Og kameraordninger er kendt fra USA, Canada, Spanien mm. Tyskland og Sverige er også på vej.
Et argument der har fået Klaus Rosenfeldt Hansen til tasterne, er at ministerens konstant ævler om at pelagisk sætter FRIVILLIG kamera op, det er nøjagtigt det samme som Kattegat-fiskerne har kæmpet for de sidste 6 måneder, skriver den nordjyske fisker. Men MINISTEREN vil ikke lade Kattegat fiskerne sætte frivillig kameraer op. Men eftersom ministeren er meget imponeret over at de pelagiske både vil sætte kamera op frivilligt, regner Klaus Rosenfeldt Hansen med at Rasmus Prehn (S) hermed anbefaler en frivillig ordning for Kattegat også. Er det korrekt forstået eller er det også bare manipulation af værste skuffe, fra ministerens side.
Fiskeriminister Ramus Prehn (S) skriver til slut i sit indlæg og svar til Klaus Rosenfeldt Hasen, at lad os nu få tingene i perspektiv. Lad os være ordentlige over for hinanden, fremfor at beskylde hinanden for alverdens usaglige ting. Og lad os først og fremmest føre den politik, der er nødvendig, som f.eks. at redde torsken, når den er tæt på udryddelse.
Til dette har Klaus Rosenfeldt Hansen kun en kommentar, og det er at ministeren har en Agenda og det er at afskaffe travlfiskeriet i de danske farvande – han tør bare ikke sige det, slutter den nordjyske fisker af med.