Udfordringen i makreltrawl, til mindre fartøjer, er nu løst af Vónin.

Makrel fiskeriet i de færøske farvande udfordre trawlfabrikanterne og giver dem sjove og spændende opgaver. Tidligere har makrelfiskeriet udelukkende være forbeholdt større pelagiske trawlere med 5000 HK eller derover, men nu er fiskeriet også delt ud på trawlere, der tidligere kun beskæftigede sig med hvid fisk som torsk, sej og lignende arter.
Det færøske trawlfirma Vónin har fornyligt modtaget henvendelser fra fartøjer med et pullert træk på så lidt som 2 tons.

Pelagiske fartøjer har sædvanligvis et pæletræk mellem 50 til 130 tons. Så det betyder små trawl – virkelig små trawl, nærmest miniature. Og det er her den store udfordring ligger. Alle dimensioner i disse trawl er nødt til at blive skaleret ned til et absolut minimum, for at de mindre fartøjer kan nå den ønskede bugserings hastigheden til de hurtigt svømmende makrel.

Det seneste makrel trawl til de lidt mindre fartøjer, blev leveret i slutningen af juli. Det var i omkreds et 336 meter hex mesh trawl, som er beregnet til par trawling til fartøjer med motorkraft omkring de 500 HK. Skibet som har fået trawlet ombord er “Skálafossur” VN559. (billedet). Ideen er at par trawle skiftevis med “Hansa Maria” FD747 og “Búgvin” FD82.

Efter deres første rejse var besætningen ganske godt tilfredse med resultatet. De fangede 3 tons makrel i det allerførste slæb, som varede i lidt over to timer. De havde ingen problemer med at nå hastigheden på trawlet, der kræves for makrel og ligeledes gik håndteringen på dækket rigtig godt. Efter et par dage havde de taget 15 tons makrel, så alt i alt var alle meget glade og tilfredse.

Kilde: Vónin
FiskerForum.com