Uden en ny plan er Storbritannien ude i næste uge
Det er især Frankrig og Tyskland, der nu skruer op for Brexit-kravet, at hvis ikke Storbritannien kommer op med en ny plan for deres EU - Exit kan briterne glemme alt om deres håb om en skilsmisse-aftale »leave with a deal«

Uden en ny plan er Storbritannien ude i næste uge

Det er især Frankrig og Tyskland, der nu skruer op for Brexit-kravet, at hvis ikke Storbritannien kommer op med en ny plan for deres EU – Exit kan briterne glemme alt om deres håb om en skilsmisse-aftale »leave with a deal«, og der bliver heller ikke tale om en udskydelse af Brexit, som det britiske Underhus ellers har bedt om.

På torsdagens EU-topmøde falder afgørelsen, hvor EU-landenes regeringschefer skal beslutte, om briterne overhovedet kan udskyde Brexit til senere.

Tiden er knap – der er kun en god uge til briterne officielt forlader EU. Så hvis ikke premierministeren Theresa May og det britiske Underhus senest torsdag kan blive enige om en plan for hvorledes de har tænkt sig at forlade EU, bliver der ingen udskydelse af Brexit til senere, og dermed heller ikke en Brexit-aftale, som alle ellers gerne havde set, så briternes EU-Exit kan blive så skånsom som muligt.

Hvis en udskydelse af Brexit, kun har til formål at trække tiden, mener flere europa-parlamentarikere, at det ikke nytter med en udskydelse. Der skal ligge et nyt og tydeligt samt troværdigt udspil fra May og Underhuset, før de 27 medlemslande af EU overhovedet vil stemme om en udskydelse. Den eventuelle udskydelse skal godkendes enstemmigt af samtlige 27 EU medlemslande. [^]

To gange tidligere har EU måtte se til at deres Brexit-aftale med Theresa May er stemt ned i det britiske Underhus, så der udvises en stor grad af forbeholdenhed fra EU’s side overfor nye britiske ønsker. Specielt efter formanden for det britiske parlament John Berkow, har krævet store ændringer i den oprindelige Brexit-plan, hvis der for tredje gang skal stemmes om den i det britiske Underhus.

I et sidste desperat forsøg, havde den britiske oppositionsleder fra labour Jeremy Corbyn, indkaldt Underhusets medlemmer, på tværs af partiskel og overbevisning, til en drøftelse om hvorledes man kunne komme videre og ud af det dødvande, som Brexit for tiden befinder sig i. Håbet er inden torsdag, gennem samarbejde at finde et tværpolitisk kompromis, der kunne give løsningen på et værdigt EU Exit, så Storbritanniens igen kan lægge usikkerheden og bekymringerne på side.