Tun-kvote: Skal fordeles mellem både lyst- og erhvervsfiskere

Tun-kvote: Skal fordeles mellem både lyst- og erhvervsfiskere

Får Danmark en kvote på blåfinnet tun, så skal både lyst- og erhvervsfiskere have lov til at fange den eftertragtede fisk, siger den danske fiskeriminister Eva Kjer Hansen.

Danmark har ikke tidligere haft andel i den 28.000 tons store kvote af blåfinnet tun, som overvejende fanges i middelhavet og i det østlige Atlanterhav. Men fangster af den hurtigtsvømmende tun sidste år og i år, har medført at Danmark nu igen går målrettet efter en andel af kvoten for disse fisk. (EU sidder på halvdelen af kvoten for blåfinnet tun). Fiskeriministeren erkender dog, at forhandlingerne omkring en dansk kvote på den eftertragtede fisk, kan blive overordentligt svære, da der også er andre nye lande der tilsvarende nu gør krav på en andel af tun-kvoten. Men for at få en sådan, kræves det ligeledes, at andre skal afgive noget af deres kvote, hvilket ifølge ministeren kan vise sig at blive en næsten umulig opgave. Men Danmark har gjort EU opmærksom på, at tunen nu er vendt tilbage til de danske farvande, og at man i den anledning, forventer at få del i kvoten.

Går man knapt 80 til 100 år tilbage i tiden, var tunen meget mere almindelig i de danske farvande og i datidens Auktionshal i Skagen var det ikke ualmindeligt i efterårsmånederne, at se hele auktionslokalet fyldt med tun. (Se mere her i DenStoreDanske.dk omkring Atlantisk eller blåfinnet tun)

Tunens tilbagevenden til vores farvande, undersøges nu nærmere af udvalgte fiskere fra Skagen, der har fået lov til at fiske efter denne havets torpedo, der med de sidste fangster vejede mellem 200 til 400 kilo stykket og målte mellem to og tre meter i længden. DTU Aqua har de sidste par år forestået et mærkningsprojekt der i 2017 resulterede i 18 tun, der blev mærket og til 90 tun i år, der tilsvarende nu svømmer rundt med elektronisk pejleudstyr og sendere på ryggen. Det hele for at kunne dokumenterer, at tunen endegyldigt er vendt tilbage til de danske farvande.

Fiskeriministeren fighter for kvoten på tun, så fiskerne også kan få lov til at fighte med den, både lystfiskere og erhvervsfiskere.

Læs også FiskerForum´s artikel »Fire blåfinnet tun har fået elektronisk sendeudstyr på« her

Kilde. Nordjyske og DenStoreDanske.dk FiskerForum.dk