Svindel med MSC mærke i USA

Svindel med MSC mærke i USA

MSC certificeringen misbrugt i forbindelse med salg af Isfisk på det amerikanske marked.
Kystmagasinet.no refererer onsdag en artikel publiceret i det amerikanske biologimagasin Current Biology, hvor en amerikansk marinebiolog har konstateret alvorlige misbrug af MSC mærkningen. Misbruget er sket i forbindelse med salg af isfisk på det amerikanske marked.

Marine Stewardship Council har tilbage i 2006 certificeret et begrænset og kvotebelagt linefiskeri i et britisk territorium. En del af disse fisk udbydes til salg på det amerikanske marked.

Ifølge de foreliggende oplysninger har biologer ved Clemson University i south Carolina indsamlet 36 stikprøver af isfisk, hvoraf en del, men ikke alle, var MSC mærket.

Biologerne fandt pakker, hvor indholdet ikke var isfisk, men anden hvidfisk. Genetiske analyser indikerede desuden, at flere MSC certificerede isfisk, ikke stammer fra de certificerede områder.

Ifølge artiklen menes der svindlet med hen ved hver fjerde MSC mærkede isfisk pakke. For de ikke MSC mærkede fisk, var situationen endnu værre; 32% af disse varer var indholdet en anden fiskeart end deklareret.

MSC blev skabt i 1997 af WWF – Verdensnaturfonden og fødevaregiganten Unilever. De seneste 12 år har organisation været uafhængig med en bestyrelse sammensat af folk fra fiskerisektoren, grønne organisationer og forskningsinstitutioner fra hele verden.