Succesfuld Norsk ungdoms ordning for kommende fiskere

Succesfuld Norsk ungdoms ordning for kommende fiskere

I følge NRK Nordnytt er ungdoms fiskeri ordningen en succes i Finmarken. 107 unge har haft et sommer job ombord på en fiskerbåd i år. 
Fra ordningen startede for to år siden, er antallet af unge fordoblet, samtidig er fangsterne og indtjeningen øget tilsvarende.

Ordningen har været en stor succes i år, siger Hermod Larsen, regional direktør for Fiskeriet.

Hermod Larsen siger, at der er flere årsager til stigningen.

– Landingerne af fisk er steget betydeligt de sidste par år og når du så oveni har et system, hvor en erfaren fisker tager nogle unge ud under betrykkende forhold, så gør det fiskeriet meget lettere.

Den Regional Områdechef mener, at den positive udvikling som R03;R03;ordningen er inde i viser at formålet er indfriet.

– Ikke alle børn har deres egen båd. Nu har de unge mulighed for at lære og opnå viden om fiskeriet. Ordningen er kommet for at blive, og det vi ser i Finmarken er en stigning i rekrutteringen af R03;R03;unge fiskere.

– Der er gode muligheder

Niklas Johnson (17) i Mehamn er enig. Han har arbejdet som fisker i sommers og er meget begejstret for det.

– Jeg synes det er fantastisk, at vi på denne måde får mulighed for at afprøve fiskeriet

– Hvad er din motivation for at tage et sommerjob som fisker?

– Det er pengene først og fremmest og så arbejder du ikke så meget i forhold til det du tjener. De mange fridage trækker også.

Men 14 årige Vebjørn Johansen er ikke helt sikker på jobbet som fisker. Motivationen var først og fremmest pengene.

– Jeg hørte at alle kunne tjene mange penge og det lød sjovt

– Hvad siger du så nu, efter du har deltaget i ordningen?

– Det er en god chance for at jeg vælger at blive fisker og jeg har interessen. Så sommerjobbet har været helt fint.

– Uddannelsen i front.

Unge Fiskere i Finmarken kan vælge. Enten kan de fiske fra båd alene med en erfaren fisker ellers kan de være flere unge sammen i båden, med en erfaren fisker som kommunen har lejet til lejligheden.

Gamvik, Lebesby og Måsøy kører programmet , The Adventure Camp, for tredje år i træk, og de er pionerere i udviklingen af fiskeri-programmet til de unge.

– Vi er gået forrest og vist vejen for de andre. Vi har formået at få ministeriet til at ændre noget af lovgivningen, således at vi har kunnet gøre det på denne måde, siger Øyvind Berg, skipper fra Gamvik kommune.

– Hvad motiverer dig?

– Jeg synes virkeligt det er sjovt, og at vi får så mange af de unge ind i fiskeri-programmet. Og så er det okay at komme lidt væk fra kontorstolen.

Øyvind Berg arbejder med mange unge i løbet af året, og føler at de unge viser nye sider af sig selv, når de deltager i de unges fiskeri-program.

– Drengene på båden får en følelse af selvværd, de ændre holdning når de præsterer noget.  Det er vigtigt for dem at have et job og tage ansvar og være samvittighedsfulde. De har virkelig gjort det godt i år.

– Fiskernes profession er “in”

Det indlysende mål med ordningen er at rekruttere flere unge til fiskeri erhvervet.  Fiskeri direktør Hermod Larsen er ikke i tvivl om at målet er nået.

– Det er åbenbart “in” at være fisker, der er gode tider, masser af fisk og krabber, der gør det muligt at arbejde hårdt et stykke tid, og tjene gode penge.

Dette års ungdoms fiskeri-program er slut, men drengene i Mehamn, der har haft sommerjob som fiskere, kan klart anbefale andre unge at deltage.

– Hvis de formår at holde sig vågne om natten, arbejde og være omgængelige og venlige. Og trives de i team med andre mennesker, kan man kun anbefale ungdoms fiskeri programmet, siger Niklas Johnson.

Deltagelsen i ungdoms fiskeri programmet har fået mane 17 årige til at overveje en eventuel fremtid i erhvervet.