Indlæg fremsendt af MEP Asger Christensen (V) og politisk ordfører for Venstre Torsten Schack Pedersen samt Fiskeriminister Jacob Jensen (V).
Året startede som bekendt rigtig skidt for fiskerisamarbejdet mellem EU og Storbritannien. Briterne besluttede nemlig tidligere på året at lukke for tobisfiskeriet i britisk farvand.
Det er uforeneligt med Brexit-aftalen
Det har EU-Kommissionen nu bakket op om, og de har indledt en tvistbilæggelsessag mod UK. Og det var ikke lige til. Det er første gang, at man gør brug af den såkaldte artikel 738 i Brexit-aftalen på fiskeriområdet. Derfor er det historisk, at vi nu er lykkedes med at få EU-Kommissionen til at svare igen over for briterne.
Siden vi blev bekendt med briternes intention om at lukke tobisfiskeriet, har vi kæmpet benhårdt for at få beslutningen omgjort.
Det har vi gjort, bl.a. fordi en lukning for fiskeriet ikke var nødvendig ift. at kunne sikre miljøhensynene i området. Der var altså tale om en beslutning, der var ude af proportioner. Derfor var det også vigtigt at få EU til at stå sammen mod UK’s ageren.
For selvfølgelig skal vores fælles aftaler overholdes. Det er nemlig ikke blot uproportionelt, men også diskriminerende mod danske fiskere, som stort set er de eneste, der fisker tobis i britisk farvand. Danske fiskere har lidt rigeligt under Brexit, hvor de har købt og betalt for adgangen til at fiske tobis i britisk farvand.
Med gode kræfters hjælp både i Europa-Parlamentet, i Folketinget og i Regeringen er vi nu lykkedes med at få den danske tobis-sag rejst både i Europa-Parlamentets Fiskeriudvalg, i EU-Kommissionen, i Rådet og over for den britiske regering.
Og bedst af alt, så kom der forleden den glædelige nyhed at nu endeligt har EU-Kommissionen valgt at føre en tvistbilæggelsessag mod Storbritannien for brud på Brexit-aftalen og det har briterne nu reageret på, ved at acceptere et møde med EU.
UK havde kun 10 dage til at komme med et svar på EUs brev og der resterer således kun 20 dage nu til at finde en fælles løsning på problemet. Hvis ikke man finder en fælles løsningen inden da, så er der mulighed for at starte næste procedure, som er en voldgiftssag iflg. artikel 739.
Målet er klart: Tobisfiskeriet i britisk farvand skal genåbnes. For en aftale er en aftale. Og aftaler skal overholdes.
- den svarende part ikke svarer på anmodningen om konsultationer senest 10 dage efter indgivelse heraf
- konsultationerne ikke holdes inden for de frister, der er omhandlet i artikel 738, stk. 3, 4 eller 5
- parterne aftaler ikke at holde konsultationer eller
- konsultationerne er afsluttet, uden at parterne er nået til enighed om en gensidigt acceptabel løsning.
Anmodningen om nedsættelse af en voldgiftsret sker ved indgivelse af en skriftlig anmodning til den svarende part.
- I anmodningen angiver den klagende part eksplicit den anfægtede foranstaltning og redegør for, hvordan foranstaltningen udgør en overtrædelse af de omfattede bestemmelser i et omfang, der klart er tilstrækkeligt til at danne retsgrundlag for klagen.
Indlæg af MEP Asger Christensen (V) og politisk ordfører for Venstre Torsten Schack Pedersen samt Fiskeriminister Jacob Jensen (V)