Skagen-værft manøvrerer udenom Corona-krisens skær

Skagen-værft manøvrerer udenom Corona-krisens skær

Med en ny pelagisk nybygningsordre i bogen, har nordjyske Karstensens Skibsværft forrygende travlt, og har derfor valgt at beholde alle medarbejdere. Så Corona-krise eller ej, så forsøger man på Vestre Strandvej i Skagen at få alle ender til at nå sammen i en tid, hvor vi skal arbejde sammen, men på afstand.

Et lyspunkt i en ellers svær tid for produktionsdanmark, men med den nye kontrakt på nybygning nr. 465 »Artemis«, sættes der en tyk streg under det danske skibsværfts førende position, som den primære designer og bygherre af større pelagiske fiskefartøjer. Det Nordjyske skibsværft har for tiden bestillinger på ikke mindre end 10 pelagiske fartøjer, der alle skal leveres i løbet af de næste 2 år.

Så i modsætning til mange andre i branchen og en stor del af erhvervslivet, er Karstensens Skibsværft ikke i problemer for tiden, hvor man nu tager hul på tredje uge med corona-truslen hængende over hovedet.

Direktør Knud Degn Karstensen fra værftet siger i en kommentar, at det kun er en tredjedel af værftets omsætning der omhandler reparationer. Reparationsordre for fiskefartøjer og lignende er i en tid som denne, måske nemmere at afbestille eller flytte til senere, end nybygningsordre er det. For når man taler om nybygningsordre, taler man også om længervarende projekter, som ikke bare kan stoppes eller udskydes, forklarer Karstensens direktør. Der samtidig også erkender, at mindre reparationsordre også er aflyst hos Karstensens, men her har man istedet haft mulighed for at flytte den ledige mandetimer og kapacitet over på nybygningsdelen istedet.

Værftet arbejder forskudt og med afstand
Driften på det store værft i Skagen fortsætter næsten som sædvanligt, men nu bare efter forhold der er rettet ind efter de skærpede regler omkring virus-spredning og smitte. Knud Degn Karstensens forklarer for den lokale presse, at man har indført forskudte pauser, så færrest mulige er samlet på en gang i kantinen og sammen med en forskudt arbejdstid, med morgen og eftermiddagsvagter samt vagter om aftenen og natten, når enderne lige akkurat sammen.

De udskudte reparationsordre, kommer nok tilbage når virusalarmen er afblæst og dagligdagen igen har indfundet sig. Så fjerde kvartal 2020 vil formentlig blive endnu mere travl end længe set.

Så med armlængde og forskudt arbejdstid har man ved Karstensens i Skagen løst corona-virus problemerne og fortsætter ufortrødent produktionen og klargøringen af de mange nybygninger der løbende skal leveres indenfor de næste 2 år.