Sej Krebs med et superhårdt højre og venstre kryds.

Sej Krebs med et superhårdt højre og venstre kryds.

Et lille, tæt og robust krebsedyr på havbunden, har et af dyreverdens hårdeste slag, når den skal nedlægge sit bytte eller slå hul på skallen til en musling.
Krebsen Odontodactylus scyllarus har iført sig næsten hele farve paletten og den hører til gruppen som kaldes knælerejer eller søknælere og den hører familiemæssigt til blandt rejer og hummere. Men det er ikke så meget dens farvestrålende udseende, men mere dens evne til at slå hårdt og præcist, der er interessant.

Faktisk slår den så hårdt at Forskning.no og tidskriftet Science begge beskriver en episode hvor krebsen har slået tværs igennem et akvarieglas, med kloen, som har form som en klaphammer. En form der modvirker at kloen flækker selv ved ekstremt hårde belastninger.

Forskere har undersøgt kloen og fundet at den kemiske sammensætning og strukturen under, giver krebsens klo dens styrke og sejhed, således hårde slag ikke ødelægger kloen eller invaliderer krebsen.

De hammerlignende klør skiftes ud med jævne mellemrum, når dyret skifter skal. Men mellem hvert skalskifte, klarer kløerne alligevel de enorme påvirkninger på enestående vis.

Den lille krebs har bidraget til forskningen således man kan udvikle nye materialesammensætninger organisk og syntetisk, til fremstilling af skudsikre veste og andet som skal kunne tåle hårde vedvarende slag.

Kilde: Forskning.no og tidsskriftet Science
FiskerForum.com