Please stay in

Please stay in

Denne overskrift er gennemgående i dagens aviser, som taget ud af den irske popgruppe Westlifes nummer »please stay« der på en melankolsk, bønfaldende og tryglende måde, går på knæ for at få sin »elskede« til at blive. Samme tema syntes gennemgående i alle landet større aviser i dag, hvor de fleste ønsker at briterne bliver i fællesskabet og fravælger den mere usikre tilværelse udenfor.

Dagbladet børsen har gennemgået nogle af »avislederne« idag og lignende toner lyder i Børsen.

  • Børsen skriver om den britiske afstemning idag, at det er et valg mellem det kendte og ukendte, hvor avisen efterfølgende håber på et britisk ja.
  • Berlingske har henvendt sig direkte til briterne i en leder skrevet på engelsk, »kære briter. Vi kan ikke undvære jer. Vi holder af jer og er knyttet nært sammen i det europæiske fællesskab.«
  • Politiken er ikke i tvivl om at briterne selvfølgelig skal stemme ja. Det er ifølge avisen det eneste rigtige, men mener samtidig, at bliver det et nej, bør man tage ved lære af det som avisen kalder kulminationen på en kolossal politisk tillidskrise, som skal høres og forstås af det øvrige Europa.

Uanset udfaldet bør afstemningen få konsekvenser og få det øvrige Europa til at evaluerer på hele forløbet og som den danske udenrigsminister Kristian Jensen siger ligeud, »EU må reformeres og afgive magt

  • Jyllands-Posten skriver i deres leder, at tiden er inde til at EU reformeres, hvis fællesskabet ikke skal gå yderligere op i sømmene og at drømmen om et åbent og demokratisk EU ikke skal ende på den historiske losseplads.
  • Information sætter det i lidt i perspektiv med, at krisen dybest set handler om de der ønsker solidaritet, bæredygtighed og en langtidsholdbar politik, ikke har evnet at formidle de rigtige svar, som man derimod har set den højrepopulistiske side kunne formidle, der til sidst kan ende med at englænderne bare vender verden ryggen og stemmer for Brexit.
  • Kristeligt Dagblad er mere direkte og kalder selve afstemningen for en »fiks idé« og et »uansvarligt politisk sats«. De skyder skylden på David Cameron, for at satse hele butikken, uden det gavner hverken Europa eller briterne.

Spændende bliver et at følge idag, om briterne, når de endeligt står i stemmeboksen, svarer »stay or leave« eller »Brexit or remain«.