Plastikforureningen dræber fisk, fugle og havdyr

Plastikforureningen dræber fisk, fugle og havdyr

Rædselsfulde og takevækkende video-optagelser af en død fisk, fundet i farvandet ud for Costa Rica, giver et alarmerende nutidsbillede af plastikforureningens omfang.

Her ser man konsekvenserne af den globale plastikforurening, hvor man på videoen ser den døde fisk med maven fuld af plastikaffald, som den fejlagtigt og meget skæbnesvangert havde forvekslet med føde, går nu verden rundt viralt.

Baggrunden er det stigende forbrug af plastik, der sidste år nåede en produktion World-Wide på anslået mere end 300 millioner tons plast, hvoraf mere end 8 millioner tons årligt returneres i form af affald, som dumpes og slutteligt ender i verdenshavene, med uoverskuelige konsekvenser for natur og miljø til følge.

Videoen som kan ses her, er udgivet af Romelia National Wildlife Refuge, viser en lokal fisker fra Costa Rica tage store stykker plastik, herunder hele flaskehætter, ud af maven på en fisk.

Se videoen her

RNWR advarer om, at optagelserne er en indikation for den hurtigt voksende mængde plastik, der dræber eller forurener vores oceaner over hele verden. Havforsker Erick Ross kommenter på videoen, at fisk ofte forveksler plastikstykkerne med føde. »Det er en temmelig tankevækkende video,« fortæller han videre, »Dette bekræfter vores værste formodninger, at forskellige marine fugle og dyr samt fisk forveksler plast med mad. Plastikken forgår ikke og kan derfor blokere deres tarmkanal, så de hindres i at indtage føde og sluttelig dør.«

Problemet er omsiggribende. Selv havfugle, er begyndt af fodre deres unger med små plaststykker, i den tro det er mindre fisk. Unger sluger det og den onde cirkel er sluttet. Ligeledes har man også fundet større havpattedyr, som skilpadder der fylder sig med plastposer i den tro det er vandmænd og sådan kan rækken af plastikkens uheldige indvirken på naturen fortsætte.